Press Release

Rotterdam, 16 januari 2001

BATIG SALDO STICHTING EURO 2000 18,2 MILJOEN EURO

De eindbalans van EURO 2000® is in alle opzichten positief te noemen. Direct na afloop van het evenement was het sportieve en organisatorisch oordeel reeds alom positief. Het batig saldo van de Stichting Euro 2000 blijkt uiteindelijk ruim 18 miljoen Euro te bedragen. Extra inkomsten door verkoop van 95% van alle kaarten levert 6,8 miljoen Euro op, het niet aanspreken van de posten onvoorzien in de begroting een bedrag van 5,9 miljoen Euro. Het door de Stichting Euro 2000 in eigen beheer uitgevoerde hospitality-traject heeft een positief resultaat van 4,5 miljoen Euro opgeleverd. Gunstige koersontwikkelingen hebben tenslotte ook nog een positief effect gehad. Het batig saldo komt ten goede aan het voetbal in België en Nederland. Er zal, conform de statuten van de Stichting Euro 2000, een bestemming gezocht worden in de sfeer van het jeugdvoetbal.

De beide presidenten van de Stichting Euro 2000, de heren Michel D'Hooghe en Jeu Sprengers, benadrukten dat nu niet alleen is aangetoond dat twee kleine landen uitstekend in staat zijn een dergelijk toernooi te organiseren, maar dat het ook mogelijk is dat op een financieel verantwoorde wijze te doen. Doelstelling was koste wat kost break even te draaien, opdat beide moederbonden geen financiële risico's zouden lopen. Dankzij de nalatenschap van EURO 2000® is het nu mogelijk extra te investeren in de toekomst van de voetbalsport.

De eindbalans van EURO 2000® levert uiteindelijk meer op dan een fraai financieel resultaat. De voetbal-infrastructuur in met name België is sterk verbeterd. De modernisering van de stadions en de opbouw van een steward-organisatie hebben een blijvend karakter. De samenwerking van de voetbalgemeenschap met de overheden heeft door EURO 2000® een forse impuls gekregen. Het voetbal heeft zich van zijn allerbeste kant laten zien met fantastische wedstrijden en enthousiaste fans. De maatschappelijke verankering van de sport in de maatschappij is daardoor zeker toegenomen. De Stichting Euro 2000 sluit niet de ogen voor de ongeregeldheden die zich helaas enkele malen hebben voorgedaan. "Gelukkig hebben deze incidenten EURO 2000® op geen enkele wijze kunnen overschaduwen", stelt Alain Courtois.

De directie van de Stichting Euro 2000 benadrukte nogmaals het enorme succes van het evenement, zeker als dit wordt afgezet tegen de oorspronkelijke scepsis en kritiek. "Bij de organisatie van een dergelijk evenement weet de buitenwereld pas dat bepaalde zaken verkeerd kunnen gaan, als het ook daadwerkelijk verkeerd gaat. Het feit dat veel zaken geen aandacht hebben gekregen was te danken aan de vlekkeloze uitvoering. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat alles goed gaat, maar je weet dat het kleinste incident vaak tot enorme proporties wordt opgeblazen. Je leeft als organisatie in een glazen huis", blikt Alain Courtois terug. De Stichting Euro 2000 benadrukte nogmaals hoe essentieel de bijdrage van vrijwilligers is voor de organisatie van een evenement als EURO 2000®. In totaal zijn tijdens EURO 2000® ruim 3.000 vrijwilligers ingezet. "Aan echte waardering voor het werk van vrijwilligers ontbreekt het in onze maatschappij soms wel eens. Als je ziet hoe men daar in Sydney mee omging, kunnen wij daar nog wat van leren", zei Alain Courtois.

Uiteindelijk zijn voor de 31 wedstrijden van EURO 2000® 1.138.000 toegangskaarten verkocht. Dit aantal beslaat bijna 95% van de 1,2 miljoen beschikbare toegangskaarten. Voor de 24 groepswedstrijden is 93,9% van de beschikbare kaarten verkocht. Voor de knock-outfase bedroeg dit percentage 96,5%. De Stichting Euro 2000 benadrukte dat meer dan 80% van de beschikbare toegangskaarten naar het grote publiek is gegaan. Er is een uiterste inspanning gedaan om zoveel mogelijk kaarten te verkopen. Terugkomen kaarten van bonden, werden tot op de wedstrijddag nog verkocht. Harry Been: "Ik ben niet alleen trots dat we bijna alle kaarten hebben weten te verkopen, maar ook dat we 40% van alle kaarten via Internet hebben verkocht. We waren daarmee het grootste e-commerce project tot dusver". De inkomsten uit de kaartverkoop waren uiteindelijk 6,8 miljoen Euro hoger dan vooraf voorzien. De Stichting Euro 2000 heeft niet alleen daarom reden met voldoening terug te zien op de ticketing-aanpak. Voor het eerst werd een ticketing-aanpak vooraf door de Europese Commissie goedgekeurd. De zwarthandel is met succes aangepakt en er zijn slechts enkele valse kaarten op de markt gebracht.

"Je kunt vooraf alleen maar hopen dat de belangstelling zo overweldigend is", aldus Harry Been. "In de begroting vooraf heb je te rekenen met aanmerkelijk lagere percentages. Het financieel resultaat is voor een bijna een derde terug te voeren op de volle stadions tijdens EURO 2000®. Dat is bij vorige toernooien wel eens anders geweest." De Stichting Euro 2000 heeft de verkoop van hospitality-pakketten in eigen beheer ter hand genomen. Van de 65.000 beschikbare hospitality arrangementen, prestige business arrangements genaamd, is in totaal 93% verkocht. Dit heeft een resultaat opgeleverd van 4,5 miljoen Euro. Dit vloeit volledig terug naar de Stichting Euro 2000 en draagt dus bij aan het uiteindelijk batig saldo.

De Stichting Euro 2000 heeft van het begin af aan een strikt systeem van planning en control gehanteerd. Externe expertise op dat gebied werd ingehuurd. Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de begroting klopte, maar ook dat de posten onvoorzien in die begroting niet aangesproken behoefden te worden. Dat is uniek te noemen voor de organisatie van een zo grootschalig evenement als EURO 2000®. Harry Been: "Het kenmerk van een post onvoorzien is dat je tot op het laatst rekening moet houden dat het onverwachte toch nog plaatsvindt. Het is een prestatie van al onze mensen dat ze binnen hun budgetten zijn gebleven. Dat tekent de kwaliteit van onze organisatie".

Het budget van de Stichting Euro 2000 bedroeg uiteindelijk 60,9 miljoen Euro. Inkomsten waren afkomstig uit kaartverkoop (37 miljoen Euro), bijdrage van UEFA uit TV-rechten en sponsoring (21 miljoen Euro) en uit enkele overige posten (2,9 miljoen Euro).


- EINDE BERICHT -

Noot voor de redactie,