Persbericht

Inzicht en transparantie in uitvoering taken Zorgkantoor

Zeist, 15 januari 2001

Inzicht bieden en verantwoording afleggen over de wijze van uitvoering van de AWBZ door de zorgkantoren. Dat is het belangrijkste doel van de Visitatiecommissie Zorgkantoren die, onder leiding van dr. A.G.W.J. Lansink, dit jaar alle zorgkantoren gaat bezoeken en beoordelen. Naar aanleiding van deze beoordeling kunnen de zorgkantoren de kwaliteits van hun bedrijfsvoering verbeteren. Voorzitter Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland installeert de commissie vandaag in Zeist.

Vanaf het moment van oprichting in 1998 en versterkt door de actuele ontwikkelingen, zijn de ogen van de politiek, externe koepels en partijen in het zorgveld voortdurend gericht geweest op de zorgkantoren.
Zorgkantoren willen inzicht en transparantie bieden in de taken en activiteiten die zij uitvoeren. Zorgverzekaars Nederland besloot daarom een extern visitatiesysteem op te zetten.

Er is veel energie gestoken in het omvormen van de traditionele verbindingskantoren tot zorgkantoren die de AWBZ op uniforme, transparante, doelmatige, concurrentievrije en klantvriendelijke manier uitvoeren. Het visiteren draagt bij aan kwaliteitsverbetering van de zorgkantoren. Het is niet bedoeld om zorgkantoren af te rekenen.

De zorgkantoren opereren in een zorgveld met veel spelers. Voor de samenstelling van de commissie is gekozen voor brede vertegenwoordiging vanuit de zorgverzekeraarsbranche en de consumenten/patiëntenbranche.
De visitatiecommissie bestaat uit onafhankelijk voorzitter Lansink, dhr. J. van Alphen en de heer M.C.P.M. Scheepers vanuit de verzekeraarsbranche en de heren H. Hammega en A.J.J.M. Takx vanuit de consumenten/patienten-organisatie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: drs. M. de Jong, communicatie Zorgverzekeraars Nederland, t: 030 - 6988241 of 06-12457056