PERSBERICHT

DE JONGE ORDE ROEPT HAAR LEDEN OP
De jonge generatie medisch specialisten maakt zich zorgen over de nieuwe Arbeidsvoorwaarden regeling voor Medisch Specialisten in dienstverband.

Utrecht, 16 januari 2001, - De recent opgerichte beroepsbelangen vereniging voor toekomstige medisch specialisten 'De Jonge Orde' informeert vandaag alle specialisten in opleiding middels een uitgebreide mailing over de ophanden zijnde Arbeidsvoorwaarden regeling voor Medisch Specialisten in dienstverband (AMS) in de niet academische ziekenhuizen. De Jonge Orde, die zich specifiek inzet voor de belangen van de toekomstige medisch specialisten, vindt het onacceptabel dat de jonge generatie medisch specialisten niet direct betrokken is geweest bij de onderhandelingen. Ze roept iedereen op massaal aanwezig te zijn bij de ledenraadplegingen van de Landelijke Vereniging voor Artsen in Dienstverband (LAD) en de Orde van Medisch Specialisten (OMS) om zijn stem te laten horen.

Het akkoord over de AMS, die gaat gelden voor de medisch specialisten in dienstverband in de niet academische ziekenhuizen, is gesloten tussen enerzijds de LAD en de OMS en anderzijds de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Hoewel deze organisaties op papier de belangen van de gehele beroepsgroep vertegenwoordigen blijkt dat in de praktijk er te weinig rekening wordt gehouden met de specifieke belangen van de jonge generatie medisch specialisten die de komende jaren de continuïteit van de zorg zullen moeten garanderen. Om aan de toenemende vraag naar kwalitatief hoogwaardige zorg te kunnen voldoen is het volgens de Jonge Orde van wezenlijk belang om bij het sluiten van akkoorden over de arbeidsvoorwaarden te kijken naar de wensen van de nieuwe generatie.

Hoewel de AMS puur financieel gezien een goed alternatief biedt voor de huidige generatie vrij gevestigde specialisten zijn de kritiek punten van de Jonge Orde op de AMS o.a. een onterechte 'inverdienregeling" van 7 jaar, die begint met een uurtarief van 56 gulden. Volgens de Jonge Orde is dit geen adequate honorering als het gaat om kwaliteit en kennis niveau van de jonge specialist.
Andere punten van kritiek zijn de onvoldoende vrijheid voor het uitvoeren van nevenwerkzaamheden, onduidelijkheid over het recht om in deeltijd te werken en overwerk wordt slechts ten dele en onder het normale uurtarief vergoed. Ook acht de Jonge Orde het van wezenlijk belang de specialisten in opleiding op te nemen in de regeling als zijnde een integraal onderdeel van de beroepsgroep.

De Jonge Orde heeft al eerder aan gegeven zich zorgen te maken over de problemen in de zorg, betreffende de kwaliteit en de continuïteit en vreest dat als er wederom een akkoord wordt gesloten waarin bovenstaande punten niet worden meegenomen de reeds bestaande onrust in de beroepsgroep zal toenemen.