Gemeente Utrecht


www.utrecht.nl identificatie Help Zoeken in PIGU Naar begin van subsite

Java applet

Actueel

Kunstkrakers!
Per 1/1/01 gewijzigde openingstijden voor Kanaleneiland, Lombok en Oog in Al

"Mee-vertellen met Thé Tjong-Khing

TRANSarte exposeert in Centrale Bibliotheek

Euro in de bibliotheek

Telematicacentrum Bibliotheek Overvecht

Kennismaken met internet



Kunstkrakers in Gemeentebibliotheek!

De Gemeentebibliotheek organiseert vanaf 22 januari zowel een "Kunstkrakerstentoonstelling" als een "KunstkrakersUitmarkt" voor Jongeren. Zij levert hiermee een bijdrage aan het "Kunstkrakersweekend" dat plaatsvindt op 26, 27 en 28 januari in Amsterdam, Rotterdam, Den haag en Utrecht. Veel kunst- en cultuurinstellingen in Utrecht openen tijdens dit weekend hun deuren voor jongeren en geven kortingen op programma's en voorstellingen die speciaal op jongeren zijn afgestemd.

Tijdens de "KunstkrakersUitmarkt" van 22 januari tot en met 3 februari, kunnen jongeren het totale aanbod aan voorstellingen en programma's bekijken en liggen folders klaar om mee te nemen. De "KunstkrakersUitmarkt" is ingericht op "Het Plein", 1e verdieping.

Anoek Steketee en Eemke Koppelman ondersteunen het Kunstkrakersgeweld met een tentoonstelling, ook in de Centrale Bibliotheek van 22 januari tot en met 24 februari. De tentoonstelling bestaat uit portretfotografie en kostuums van de muziektheaterproductie voor & door jongeren "ORPHEUS" die in oktober j.l. in premiere ging bij Muziekcentrum Vredenburg.

Anoek Steketee (1974) studeerde af in 1999 in de richting fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en haar liefde voor theater ontstond tijdens het laatste jaar van haar opleiding, toen ze betrokken was bij een samenwerkingsproject met de theatergroep Hollandia. Momenteel werkt ze in binnen- en buitenland en heeft onder meer gewerkt voor de Toneelschuur, Theatergroep Amsterdam en het tijdschrift Theatermaker. De theaterfotografie van de productie "ORPHEUS" laat vooral veel close-ups van de acteurs zien.

Eemke Koppelman studeerde in 1990 af aan de afdeling Theatervormgeving van de HKU. Voor theater ontwierp zij diverse decors en kostuums onder meer voor de musical "Pip" van Stichting Amuze. Van deze Stichting gaat overigens 16 februari aanstaande de Musical "Fame" in premiere bij Parnassos met kostuums en decor van Eemke Koppelman. Voor film en televisie deed zij de art-direction van diverse kleine speelfilms en afstudeerproducties; was assistent art-direction bij het Nederlands Filmfestival, Als beeldend kunstenaar exposeerde zij onder andere bij Genootschap Kunstliefde en tijdens de Open Atelierroute in 1994,1997 en 2000 in Utrecht. Nu in de Gemeentebibliotheek de prachtige kostuums en ontwerptekeningen van en voor de productie "ORPHEUS".

Te zien in de Gemeentebibliotheek Oudegracht 167 te Utrecht: "Kunstkrakersuitmarkt" van 22 januari t/m 3 februari plein 1e etage "Kunstkrakers-tentoonstelling" van 22 januari t/m 24 februari hal,1e en 2e etage voor inlichtingen: M.Hovens Medewerker tentoonstellingen 030-2861878 Anoek Steketee Eemke Koppelman 030-2319893



Mee-vertellen met Thé Tjong-Khing

"Kleine Sofie en Lange Wapper" Els Pelgrom & The Tjong-Khing Tot en met 18 januari is er de tentoonstelling van illustrator Thé Tjong-Khing te zien op de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek.

Thé Tjong-Khing is geen onbekende in illustratorland. In 1933 geboren in Indonesia kwam hij in 1956 naar Nederland en maakte zijn start bij Marten Toonder studio's. Omstreeks 1970 is hij begonnen met kinderboekillustraties en alras volgde prijzen en gouden penselen.

De illustrator aan het woord: "het leuke aan illustreren vind ik dat ik mee mag vertellen aan het verhaal; natuurlijk moet dan alles 'kloppen' met wat de schrijver schrijft. Het licht van de schemerlamp geeft een gelig schijnsel, de hond is wit met een zwarte vlek op z'n rug, de kast staat rechts etc. En als ik dan weet welke scene ik wil illustreren, begin ik te schetsen: de kast rechts, het hondje wit... etc. Als het af is is het niet meer dan een droge registratie: er moet leven in en in dat proces kan er van alles mis gaan want het kan bijv. zijn dat de compositie met de kast aan de linkerkant veel beter is of dat een bruine hond meer past bij de groene stoel; zo sluipen er allerlei fouten in de illustraties. Alles moet dus opnieuw."

Een greep uit het werk van Thé Tjong-Khing, met 'goede' en 'foute' illustraties is te zien tijdens openingsuren van de bibliotheek. voor inlichtingen: M.Hovens 030-2861878 Thé Tjong-Khing



Euro in de bibliotheek

"Hoe zwaar wordt straks mijn portemonnee? Is mijn spaargeld niet minder waard in 2002? Hoe lang kan ik nog met guldens betalen?" Deze en andere veelgestelde vragen over de euro worden beantwoord door medewerkers van de Rabobank, die te gast zijn in de Centrale bibliotheek op 4, 11 en 18 januari. Van 15.00 - 17.00 uur en op 18 januari ook van 19.00 - 20.00 uur staan de deskundige medewerkers klaar op "het plein", eerste verdieping, om bezoekers te woord te staan. Ook delen zij brochures uit met achtergrondinformatie. De Gemeentebibliotheek besteedt in 2001 voortdurend aandacht aan de (introductie van de) euro. Het Euro-spreekuur maakt deel uit van deze Eurocampagne.

Tegelijkertijd is op "het plein" een grote Euro-TENT opgezet, een tentoonstelling met allerlei informatie over de euro in de vorm van brochures, "euro's", vlaggen en andere attributen. Het Nationaal Forum ter introductie van de euro heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van deze TENT. De TENT, die gaat reizen langs verschillende vestigingen is in de Centrale bibliotheek te bezichtigen van 2 tot en met 20 januari.

Tenslotte kan de bezoeker het hele jaar in de Centrale bibliotheek een kijkje nemen in de "EURO-winkel". In deze "winkel" staan allerlei dagelijkse artikelen opgesteld, geprijsd in zowel euro als gulden. voor inlichtingen: M.Hovens / C.Kamphof 030-2861878 C.Schouwenaar 030-2861800



exposeert in Centrale Bibliotheek

Van 2 t/m 20 januari tonen een tiental cursisten van de TRANSarte trots hun werk van het afgelopen seizoen in de Centrale Bibliotheek.

Tekeningen, schilderijen, sieraden, linosneden en modelstudies in klei: de getoonde werken zijn heel divers, maar de makers hebben een ding gemeen: zij hebben het werk gemaakt bij een van de creatieve cursussen van Kunstuitleen TRANSarte. In het cursuscentrum van de Kunstuitleen TRANSarte -tussen de kunstwerken van de uitleencollectie- kan men algemeen tekenen en schilderen, edelsmeden, linosnijden en modelboetseren. De cursisten worden begeleid door professionele kunstenaars die in staat zijn het onderste uit de kan te halen bij hun cursisten. En dat is goed te zien op deze tentoonstelling. Waarom het werk zo divers is, heeft ook te maken met de opzet van de cursussen: de cursisten werken niet volgens een door de docent bepaald plan, maar bewandelen hun eigen weg. De docent beantwoordt hun vragen, geeft advies en denkt mee in het oplossen van problemen die de cursist tegenkomt.

Als u, misschien na het zien van de expositie, interesse heeft voor een van de cursussen, kunt u informatie aanvragen bij Kunstuitleen TRANSarte, Doelenstraat 36, 3512 XJ Utrecht. voor inlichtingen: M.Hovens 030-2861878 TRANSarte 030-2316010



Telematicacentra

In het kader van de "Laagdrempelige Computervoorzieningen in Utrecht" zullen in verschillende vestigingen van de Gemeentebibliotheek telematicacentra komen.

Burgemeester en wethouders hebben besloten tot de inrichting van laagdrempelige computervoorzieningen in vier Utrechtse wijken. Hier kan men leren omgaan met de computer en leren informatie zoeken op internet en in databanken. De voorzieningen zijn bedoeld voor alle burgers en met name voor kinderen van 4 tot 16 jaar die niet zelf thuis de beschikking hebben over een computer. Speciale maatregelen worden getroffen om in samenwerking met zelforganisaties te garanderen dat juist ook allochtone burgers van deze voorzieningen zullen profiteren.

In de wijken Overvecht, Zuilen, Hoograven en Kanaleneiland worden in de bibliotheken telematicacentra ingericht, waarvan die in Overvecht de eerste is. Het telematicacentrum bestaat uit 12 pc's met daarop toegang tot internet, raadpleegmogelijkheid voor digitale bestanden en mogelijkheden voor tekstverwerken, het maken van werkstukken etc.. Op termijn krijgen basisschoolleerlingen hier instructie terwijl er 's avonds voor volwassenen cursussen gegeven worden. Overdag zijn de computers voor iedereen beschikbaar om te internetten of informatie te zoeken. In deze wijken worden bovendien binnen afzienbare tijd in buurtcentra en jongerencentra op kleinere schaal computers geplaatst. Ook hier kan iedereen gebruik maken van internet, tekstverwerken etc. en kan aan kleine groepjes instructie gegeven worden.

In de bibliotheken worden volgend jaar ook nog Kids-corners ingericht. Dit zijn computerhoekjes voor kinderen tot acht jaar en hun ouders. Omdat deze kinderen nog niet (goed) kunnen lezen wordt de instructie aangeboden via de koptelefoon en door middel van pictogrammen. In de Kids-corner worden programma's aangeboden waarbij kinderen op speelse wijze leren omgaan met de computer en leren werken met ontwikkelingsgerichte en educatieve software.

De telematicacentra geven invulling aan de wens om iedere Utrechter vertrouwd te maken met- en toegang te bieden tot computers en nieuwe media. voor inlichtingen: afdeling Communicatie 030-2861878 mw. M.Hopma 030-2861876



Kennismaken met internet

Wegens groot succes herhaalt de bibliotheek haar internetbijeenkomsten. In 2½ uur krijgt de deelnemer de beginselen van het werken met internet onder de knie. De cursus heeft een praktisch karakter. Na een korte inleiding gaan de deelnemers zelf aan de slag en leren zij te surfen op het wereldwijde net.

De bijeenkomsten vinden plaats in de Centrale bibliotheek, Lombok, Lunetten en Zuilen. In 2001 heeft de Centrale bibliotheek de donderdagochtenden vastgelegd voor SENIOREN.
Ervaring is niet nodig. De bijeenkomst is juist bedoeld als kennismaking. Ook zonder dat u iets van de computer weet kunt u deelnemen.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de bibliotheek van hun keuze. De kosten bedragen f20,- voor leden, f25,- voor niet-leden. U-pashouders ontvangen f10,- korting. Het cursusgeld dient direct bij inschrijving betaald te worden. De prijs is inclusief koffie/thee en een handleiding.

Nieuw is de mogelijkheid om extra te oefenen met de "muis" een kwartier voorafgaand aan de bijeenkomst. Bij uw inschrijving kunt u dat melden. Deze extra muistraining is gratis.
Waar en wanneer?

Lokatie Dag / Datum Tijd Centrale Bibliotheek, Oudegracht 167, Telefoon: 030-2861800 Maandagavond 5 feb / 5 mrt / 2 apr / 7 mei / 11 jun 19.00 - 21.30 uur Centrale Bibliotheek, Oudegracht 167, Telefoon: 030-2861800 Donderdagochtend (alleen voor SENIOREN)
1 feb / 1 mrt / 5 apr / 3 mei / 7 jun 9.30 - 12.00 uur Lombok Mondiaal, Kanaalstraat 199b, Telefoon: 030-2861950 Dinsdagochtend 13 mrt / 20 mrt / 27 mrt / 3 apr / 10 apr / 17 apr / 8 mei / 15 mei / 22 mei / 29 mei / 19 juni / 26 juni 9.30 - 12.00 uur Lombok Mondiaal, Kanaalstraat 199b, Telefoon: 030-2861950 Donderdagochtend 18 jan / 25 jan / 1 feb / 22 feb / 15 mrt / 22 mrt / 29 mrt / 5 apr / 12 apr / 26 apr / 17 mei / 31 mei / 7 juni / 21 juni / 28 juni 9.30 - 12.00 uur Lombok Mondiaal, Kanaalstraat 199b, Telefoon: 030-2861950 Donderdagavond 8 feb / 8 mrt / 19 apr / 10 mei / 14 juni 19.00 - 21.30 uur Bibliotheek Lunetten, Hondsrug 21 Telefoon: 030-2861925 Dinsdagochtend 6 mrt / 22 mei 9.30 - 12.00 uur Bibliotheek Lunetten, Hondsrug 21 Telefoon: 030-2861925 Dinsdagavond 6 feb / 3 apr / 12 juni 18.30 - 21.00 uur

voor inlichtingen: afdeling Communicatie 030-2861878



laatste update: 16 januari 2001