Gemeente Hoogezand-Sappemeer

persberichten

(top)

Hoogezand, 16 januari 2001 Persbericht 2001/01

College doet voorstel voor procedure locatiekeuze AZC

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft op 16 januari 2001 de gemeenteraad een lijst voorgesteld met daarop criteria en 9 mogelijke locaties voor de vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) in Hoogezand-Sappemeer. Tijdens een gecombineerde openbare commissievergadering Algemene en Economische Zaken, en Welzijn op 25 januari 2001 om 19.00 uur in het gemeentehuis in Hoogezand staat de procedure voor de locatiekeuze AZC op de agenda.

Aanvangstijd vergadering

Om een open discussie te bevorderen vindt morgen in de hele gemeente de verspreiding plaats van een speciale uitgave als bijlage in de HS-krant. In deze Informatiekrant AZC staan onder andere de criteria en de negen mogelijke locaties toegelicht.

Onderwerpen raadscommissie 25 januari

Criteria

* Een AZC moet in elk geval:

* ruimte bieden aan minimaal 400 asielzoekers
* minimaal vijf jaar beschikbaar zijn

* ongeveer drie hectare oppervlakte krijgen
* voldoen aan de eisen voor de brandveiligheid en de milieuwetgeving
* niet te ongunstig zijn gelegen ten opzichte van openbaar vervoer, instanties en winkels

* gebruiksklaar en bouwrijp te maken zijn tegen redelijke kosten in relatie tot de gebruiksduur.

Bij voorkeur zou een tijdelijk AZC ook nog moeten voldoen aan onderstaande criteria:

* snelle beschikbaarheid van de grond

* bouw moet niet leiden tot veel reële planschadeclaims
* goede ligging ten opzichte van voorzieningen en (redelijk) goed bereikbaar met het openbaar vervoer

* voor zover de locatie eigendom is van anderen, mag het niet te veel kosten om over de locatie te kunnen beschikken
* na afloop van de gebruiksperiode zijn er andere bestemmingen voor de locatie mogelijk

Locaties

* Locatie aan de Vosholen

* Locatie omgeving Sportpark Julianastraat
* Locatie aan de Gerrit Imbosstraat

* Locatie omgeving Sportpark Sappemeer

* Locatie aan de Woldweg

* Locatie aan de Kielsterachterweg

* Locatie aan de Abraham Kuypersingel

* Locatie omgeving Gorechtlaan

* Locatie aan de Zwedenweg

Zwedenweg

De locatie aan de Zwedenweg heeft een speciale positie in het bovenstaande overzicht: enkele weken na het principebesluit van 4 juli van de gemeente Hoogezand-Sappemeer meldde de eigenaar van de grond rond de Zwedenweg zich bij de gemeente met de mededeling dat hij bereid is zijn grondgebied te verhuren aan het COA. Eind december 2000 heeft het COA een principe-akkoord bereikt met de eigenaar. Toch wil dit niet zeggen dat de definitieve keuze voor deze locatie al vaststaat. De raadscommissie heeft immers nog geen oordeel gegeven over deze mogelijkheid. Het college vindt het echter een bespreekbare mogelijkheid en heeft het aanbod daarom gemeld aan het COA.

Een onzekere factor is dat de locatie aan de Zwedenweg op een bedrijventerrein ligt. De bouw van woningen (en daarom ook een AZC) is mogelijk niet toegestaan vanwege de Wet Geluidhinder. Het COA heeft in Hoogeveen te maken gekregen met een voorlopig verbod van de rechter om een AZC te bouwen op een industrieterrein. Omdat de situatie niet helemaal gelijk is, onderzoekt het COA of een dergelijk verbod ook van toepassing is in Hoogezand. In Hoogeveen gaat het om een permanent centrum (artikel 19-procedure) en in onze gemeente om een tijdelijk centrum (artikel 17-procedure). Hoogezand-Sappemeer zal vanuit haar eigen verantwoordelijkheid (laten) beoordelen of het toestaan van een tijdelijk AZC aan de Zwedenweg juridisch kans van slagen heeft.

Procedure

De raadsleden kunnen nu meedenken over de criteria en mogelijke locaties. Met het eindresultaat zal het college later een afweging en een principekeuze maken, en dit vervolgens weer voorleggen aan de raad. Het onderling afwegen en het maken van een principekeuze is dus op 25 januari nadrukkelijk niet aan de orde, maar pas in een volgende commissievergadering. Nog niet is vastgesteld in welke volgende commissievergadering de afweging en de principekeuze aan de orde komen. Voordat deze commissie zal vergaderen vindt er een informatiebijeenkomst plaats voor omwonenden, (indien van toepassing ook bedrijven), raadsleden en andere belangstellenden. Een datum voor die informatieavond is logischerwijze ook nog niet bekend. De raadscommissie kan dan op grond van het voorstel en de reacties tijdens de informatieavond adviseren over de principekeuze.

Wat ging vooraf

De gemeenteraad is op 4 juli 2000 akkoord gegaan met het realiseren van een AZC in onze gemeente. Verder is toen bepaald dat de gemeenteraad en het college met elkaar gaan afspreken hoe de keuze van de locatie vervolgens tot stand moet komen. Dit zou omstreeks januari 2001 plaatsvinden. Los van de locatiekeuze moeten de politie- en gezondheidszorg en de onderwijsvoorzieningen in een bestuursovereenkomst met het COA geregeld zijn, voordat er in Hoogezand-Sappemeer een AZC zal komen.

(top)