Persbericht


Onderwerp: informatiemiddag Leergang Grensverleggend Ondernemerschap
Dronten, 19 december 2000

De Leergang Grensverleggend Ondernemerschap start in Maart 2001. voor de 4de keer.

In maart start alweer voor de vierde keer de Leergang Grensverleggend Ondernemerschap die bedoeld is voor agrarische top-ondernemers die te maken hebben met belangrijke ontwikkelingen in hun bedrijf.

De cursus wordt uitgevoerd door Universiteit Nijenrode (Instituut voor Coöperatief Ondernemerschap) en Agramanagement.

Voor geinteresseerde wordt op dinsdag 16 januari tussen 12 uur en 15.00 uur op Nijenrode een informatiebijeenkomst georganiseerd

Aan bod komen strategie-vorming, ondernemersplanning en innovatie. Verder wordt ruime aandacht gegeven aan keten-ontwikkeling, financiële sturing en internationale aspecten. Dit laatste door deelname aan een korte reis (de vorige leergang hebben de cursisten de Oekraine, Frankrijk, China en Chili bezocht).

Tenslotte is er de nodige aandacht voor de persoon van de ondernemer en vraagstukken rond opvolging en groei. De cursus wordt afgesloten met het schrijven van een businessplan.

De leergang bestaat uit 6 blokken (6-7 en 8 maart, 11-12 april, 30-31 mei, 5-6 september, 24-25 oktober. De data v.d. 6 de bijeenkomst wordt in overleg met de cursisten tijdens de eerste bijeenkomst bepaald). De data voor de reis worden apart vastgesteld.

De cursuskosten bedragen fl.10.600 exclusief reis en verblijfskosten.

De cursuskosten zijn afhankelijk van de leeftijd, 120-180% voor de belasting aftrekbaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Agramanagement en vragen naar

mevr. Kempenaar. Tel: 0321-386865 , Fax: 0321-386867

PERSBERICHT

INTERNATIONALE AGRO-ONDERNEMER RENÉ SEGEREN

WINT ERNST & YOUNG AWARD

Op Universiteit Nijenrode is gisteravond de Ernst & Young Award voor het beste business plan van grensverleggende agrarische ondernemers uitgereikt aan René Segeren uit het Brabantse Mariahout. Mede vanwege de moeilijkheden waarmee de Nederlandse varkenshouderij momenteel te maken heeft besloot Segeren zijn vleugels uit te slaan naar Polen. In het plan staat de verdere ontwikkeling van zijn bedrijf aldaar centraal. Fruitteelster Tessa van Gemert won de tweede prijs, varkenshouder Gerard Driessen werd derde.

Segeren besloot in Polen een gemengd bedrijf op te zetten, bestaand uit rundvee, akkerbouw en een loonwerkbedrijf. Vooralsnog combineert hij de buitenlandse activiteiten met zijn varkenshouderij in Brabant, al houdt vooral de echtgenote van Segeren zich bezig met de alledaagse gang van zaken rond dat bedrijf. De jury zei dat het business plan van "visie, durf en doorzettingsvermogen" getuigt. Volgens de jury is de bedrijfsstructuur en de wijze waarop medewerkers vertrouwen krijgen en worden gestimuleerd "toonaangevend".

Tweede prijswinnaar Tessa van Gemert heeft in Hendrik Ido Ambacht samen met een (vrouwelijke) vennoot een fruitteeltbedrijf opgezet. In haar business plan beschrijft Van Gemert een geheel nieuw marketingconcept, waarmee met name wordt beoogd om het fruit van haar bedrijf onderscheidend te positioneren, onder andere door in de supermarkt consumenten informatie te bieden over de specifieke producten. De jury meende dat de aanpak van Van Gemert "unieke elementen" bevat op het gebied van keten- en marktbenadering.

De winnaars van de Ernst & Young-Award ontvingen een prijs ten waarde van respectievelijk 10.000, 5.000 en 2.500 gulden. Aan de competitie voor het beste ondernemingsplan deden de cursisten mee van de Leergang Grensverleggend Ondernemerschap, een coproductie van het Netherlands Institute for Co-operative Entrepreneurship (NICE) van Universiteit Nijenrode en Agramanagement. Deze leergang beoogt agrarische topondernemers beter in staat te stellen om in te spelen op de kansen en bedreigingen waarmee de agrarische sector te maken heeft.