Historisch Museum Rotterdam

Erasmus
van beeld naar beeldmerk

Erasmus, misschien wel de beroemdste Rotterdammer, staat van 16 februari tot en met 17 juni 2001 centraal in Het Schielandshuis. In het kader van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001 toont de Atlas Van Stolk prenten, tekeningen en foto's uit eigen collectie aangevuld met materiaal uit het Historisch Museum Rotterdam en andere instellingen.

Erasmus
Erasmus noemde zichzelf Erasmus `van Rotterdam'. Dat is merkwaardig, omdat hij wel in de stad is geboren maar al op heel jonge leeftijd de stad verliet. Daarnaast stelde Rotterdam rond 1500 nog niet zoveel voor, het was een middelgrote stad met weinig allure. Rotterdam zelf was wel ingenomen met de zeer geleerde stadsgenoot en richtte in 1622 het bekende standbeeld voor hem op. Met dit meer dan levensgrote bronzen beeld had de stad een primeur. Het was het eerste, en lange tijd ook het enige, standbeeld in Nederland. Ook was het bijzonder dat nu niet een staatsman of vorst werd geëerd maar een geleerde.

markant figuur
Erasmus was een markant figuur. Hij leefde in een enerverende tijd waarin kunst en wetenschap tot grote bloei kwamen. Vriend en vijand respecteerden de humanist en theoloog Erasmus om zijn geleerdheid. Hij schreef over allerlei maatschappelijk onderwerpen met de voor hem typerende scherpzinnigheid en humor. Met zijn talrijke publicaties drukte Erasmus een stempel op zijn tijd. In zijn bekendste publicatie Lof der Zotheid haalde hij fel uit tegen de wantoestanden in de maatschappij. Zijn humor maakt dat deze publicatie tot vandaag de dag nog steeds populair is. Een speciale editie van Lof der Zotheid uit 1515 die Erasmus bij een bevriende uitgever in Bazel liet uitgeven, is op de tentoonstelling te zien.

van beeld naar beeldmerk
Erasmus is tijdens zijn leven een aantal keren geportretteerd, zoals hij zelf zei `op verzoek van zijn vrienden'. Hans Holbein de Jonge maakte de bekendste afbeeldingen. Holbeins portretten werden als prent in grote oplagen gedrukt en verspreid onder de bewonderaars. Omdat er zoveel prenten naar dezelfde voorbeelden zijn vervaardigd, krijgen we een stereotiep beeld van Erasmus. De afbeelding wordt onmiddellijk herkend als die van Erasmus en fungeert daardoor als een beeldmerk. Over deze overgang, van beeld naar beeldmerk, gaat de tentoonstelling. De expositie toont Erasmus´ beeltenis op allerlei materiaal. Dit varieert van prent, schilderij en penning, tot wijnglas en kop en schotel. Ook is te zien hoe instellingen het bekende beeld daadwerkelijk als logo gebruiken.

opdracht
Het bronzen standbeeld van Erasmus leent zich voor een soortgelijke beeldvorming: een staande man die een bladzijde van een boek omslaat, dat moet Erasmus zijn. Het beeld heeft in Rotterdam op diverse locaties gestaan en is door kunstenaars `geportretteerd' en in stadsgezichten vastgelegd. Ter gelegenheid van de tentoonstelling heeft de Atlas Van Stolk aan Dolf Stekhoven de opdracht gegeven om `met de ogen van nu' naar het standbeeld en huidige omgeving bij de Laurenskerk te kijken en hier een tekening van te maken. Dit werk zal tijdens de expositie te bezichtigen zijn.

tentoonstelling
: Erasmus. Van beeld tot beeldmerk
lokatie : Het Schielandshuis
datum : 16 februari t/m 17 juni 2001