Gemeente Rotterdam

Bureau horecavergunningen onderdeel Bestuursdienst

(16-1) Vanaf 1 januari 2002 moeten horecaondernemers hun exploitatievergunning voortaan aanvragen bij de Bestuursdienst Rotterdam. Vanaf die datum gaat deze vergunningverlenende taak over van de politie Rotterdam Rijnmond naar de afdeling Algemeen Bestuurlijke Zaken (ABZ) van de Bestuursdienst. Het College van B. en W. heeft tot deze taakovergang besloten, omdat het zuiverder is binnen de gezagsverhoudingen. Vanwege de zogenoemde twee pettenproblematiek is het namelijk niet wenselijk om vergunningverlening onder te brengen bij een instantie die ook belast is met het toezicht op de naleving van de vergunningen.
Tegelijkertijd geeft deze taakovergang het korps de mogelijkheid zich meer te richten op zijn kerntaken. Vergunningverlening hoort daar niet bij.
Voor het college is het stelsel van horecavergunningen een belangrijk instrument om de overlast in wijken te kunnen verminderen. Onderbrenging van bureau horecavergunningen bij de afdeling ABZ ligt voor hand, omdat dit onderdeel van de Bestuursdienst o.a. belast is met de beleidsontwikkeling en uitvoering van de zorg voor openbare orde en het integraal veiligheidsbeleid in de stad. Bovendien is deze afdeling dichtbij het bestuur ondergebracht en is het verlenen van horecavergunningen vanouds een wettelijke bevoegdheid die primair bij de burgemeester ligt en daarnaast bij het College van B. en W.
Het voorstel voor deze taakovergang wordt op 25 januari a.s. besproken in de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken, Veiligheid en Politie.