Gemeente Rotterdam

Vaststelling nota Tuinparken in Rotterdam

(16-1) Het College van B. en W. heeft de nota `Tuinparken in Rotterdam' vastgesteld. Deze nota is tot stand gekomen in samenwerking met de Rotterdamse Bond van Volkstuinders (RBvV). De aanleiding tot het vervaardigen van de nota is het Voorontwerp Ruimtelijk Plan Rotterdam 2010 (RPR2010). Dit plan geeft de kaders voor de ruimteverdeling over verschillende functies (kantoren, woningen, groen) tot 2010 aan. Het Ontwerp RPR 2010 gaat uit van een voorgenomen verplaatsing van ongeveer 1400 volkstuinen in Rotterdam. Bij verplaatsing van volkstuinen moeten volgens het College de volgende uitgangspunten gelden:

* De grond wordt in principe geruild; het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) levert aan de dienst Sport en Recreatie de nieuwe locatie bouwrijp op; meer of minder vierkante meters worden verrekend tegen de geldende grondprijs, respectievelijk de boekwaarde.

* De terreinvoorzieningen worden om niet teruggeboekt naar het OBR. De boekwaarde verhuist mee naar de nieuwe locatie. Het OBR vergoedt de nieuwe terreinvoorzieningen geheel.
* De opstallen van de volkstuinvereniging/de Rotterdamse Bond van Volkstuinders worden overgenomen tegen getaxeerde waarde. De vergoeding voor eventuele nieuwe opstallen van een vergelijkbare kwaliteit en afmeting zal op basis van de geldende onteigeningssystematiek worden bepaald.

* Op grond van de te verwachten behoefte aan volkstuinen, een onderzoek van het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) en op grond van ervaringscijfers wordt uitgegaan van een reductie van het volkstuinareaal met 5 á 10% in de periode tot 2010. Op basis van een jaarlijkse behoeftemeting (monitoring) zal dit uitgangspunt op voorstel van het college van burgemeester en wethouders kunnen worden herzien. Mocht zich in de praktijk dus meer vraag naar volkstuinen voordoen, dan kan daar bij het verdere beleid rekening mee worden gehouden. Gebruikers van tuinen die geconfronteerd worden met een voorgenomen verplaatsing krijgen overigens altijd een vervangende tuin aangeboden. In juni 2000 heeft het College de concept-nota `Tuinparken in Rotterdam' besproken en voor advies voorgelegd aan de betrokken raadscommissies en deelgemeenten. De deelgemeenten Feijenoord en IJsselmonde hebben in een reactie aangedrongen op regelmatige monitoring van de behoefte en daarbij ook gewezen op het belang van nieuwe volkstuinconcepten. De raadscommissies ROG en VVSR zetten kanttekeningen bij de verwachte reductie van 10%. Het College is in het huidige voorstel (5 á 10% en monitoring) aan dit advies tegemoet gekomen. De nota `Tuinparken in Rotterdam' wordt op 25 januari in de Gemeenteraad vastgesteld.