Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Commissaris Verheugen over toetredingsonderhandelingen in 2001

Brussel, 16 januari 2001

Vandaag legde de euro-commissaris voor uitbreiding, Gunter Verheugen, een persverklaring af waarin hij toelichtte hoe hij dacht dat de onderhandelingen met de toetredingslanden zich zouden ontwikkelen in 2001, en met name gedurende het Zweedse voorzitterschap. Hij bracht in herinnering dat het jaar 2000 een uitstekend jaar is geweest voor de uitbreiding, met als doorslaggevende factor het Verdrag van Nice. Hoewel dit verdrag op veel punten een teleurstelling was, is in ieder geval op het gebied van uitbreiding bereikt wat nodig was. Dit verklaart ook waarom het verdrag in de toetredingslanden veel postiever is onthaald dan in de lidstaten zelf. In Nice is ook een definitief tijdpad vastgelegd voor de uitbreiding: de onderhandelingen met de eerste toetredende landen moeten eind 2002 zijn afgerond, zodat deze landen al kunnen meedoen aan de Europese verkiezingen in het voorjaar van 2004.

Verheugen verwacht dat de onderhandelingen onder het Zweedse voorzitterschap in sneltreinvaart zullen worden voortgezet en dat dit een enorme sprong voorwaarts zal zijn in zowel kwalitatief als kwantitatief opzicht. Dit betekent dat nu de onderhandelingen zullen beginnen over de laatste hoofdstukken, waarvan sommigen bijzonder gevoelig liggen, zoals:

- de vier vrijheden: vrijheid van goederen, personen, diensten en kapitaal

- milieu

- sociaal beleid

- externe betrekkingen

- cultuur en media

- ondernemingsrecht

Verheugen waarschuwt ervoor dat de snelheid van de onderhandelingen niet ten koste mag gaan van de kwaliteit van de over te nemen wetgeving. Bovendien noemde hij nog een aantal onderwerpen die hem zorgen baren, met name de situatie van de Roma in verschillende kandidaat-landen en de politieke situatie in Cyprus. Tot slot benadrukte hij dat er door iedereen grotere inspanningen geleverd moeten worden om het belang en de voordelen van de uitbreiding aan de Europese bevolking duidelijk te maken. Er moet opener over gepraat worden zodat bepaalde angsten die leven in de samenleving kunnen worden weggenomen.