Gemeente Breda

MILIEUPROGRAMMA 2001

Het Milieuprogramma 2001 geeft de milieuvoornemens van en de gemeente voor het komend jaar. Vele acties en producten zijn beschreven naar de acht thema's van de Milieuvisie Breda 2015 waaraan op dit moment wordt gewerkt.

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor het Milieuprogramma vast te stellen. Het Milieuprogramma is gebaseerd op het Gemeentelijk Milieubeleidsplan 1996-1999. Op dit moment wordt gewerkt aan de opvolger: de Milieuvisie Breda 2015. Totdat deze visie is afgerond, blijft het Milieubeleidsplan van kracht.

Het Milieuprogramma 2001 komt aan de orde in de raadscommissie Milieu en Onderwijs van 16 januari 2001.

De gemeente is verplicht jaarlijks een milieuprogramma op te stellen volgens de Wet milieubeheer. Het Milieuprogramma 2001 is voor het grootste deel gebaseerd op het Gemeentelijk MilieubeleidsPlan 1996-1999. De looptijd van het GMP is verlengd tot januari 2002 totdat de Milieuvisie Breda 2015 is afgerond. In 2002 volgt nog een uitgebreid traject van participatie met inwoners, organisaties en bedrijven.

De acties en producten die in het Milieuprogramma zijn opgenomen, zijn verdeeld naar de acht thema's die ook in de Milieuvisie terugkomen. Het gaat om afval, bodem, energie, geluid/lucht/geur/externe veiligheid, natuur en water.

In het Milieuprogramma zijn zowel acties als producten opgenomen. Enkele voorbeelden hieruit.

Onder het thema Afval en Grondstoffen staan opgenomen mogelijke initiatieven en voorlichting om burgers te stimuleren hun afval nog beter te scheiden. Hiervoor wordt nog gewacht op de uitkomst van een onderzoek naar herbruikbare stromen in het restafval.

Wat betreft Energie blijft het stimuleren van energiebesparing en duurzame energie een belangrijk punt. Dit gebeurt onder andere door het geven van subsidie op zonnepanelen en zonneboilers. Daarbij passen ook de activiteiten van het Energieteam tot het geven van advies over energiebesparende maatregelen bij inwoners thuis en daarnaast activiteiten om meer zonne-energie toe te passen.

Onder Natuur zijn activiteiten te vinden met betrekking tot ontwikkelingen in het buitengebied (onder andere reconstructie en landinrichting). Binnen de stad blijft milieuvriendelijk onkruid bestrijden een thema.

Water krijgt alle aandacht bij het opstellen van een Waterplan Breda. Hierbij werkt de gemeente samen met het Hoogheemraadschap van West-Brabant, het Waterschap Mark en Weerijs, de NV Waterleiding Maatschappij Noord-West-Brabant en de provincie Noord-Brabant. En er wordt gestart met de aanleg van de stadsbeek Nieuw Wolfslaar en de aanpak van de Molenleij.

Bij de ontwikkeling van het Stationsgebied wordt een Milieuruimteplan gemaakt met als doel uiteindelijk een duurzaam ontwerp te krijgen. Hierin krijgen zaken aandacht als veiligheid en leef- en werkcomfort. Ook in andere nieuwbouwontwikkelingen en het geven van impulsen aan bestaande bedrijventerreinen maken milieuaspecten deel uit.

Het college stelt de gemeenteraad voor 350.000,- ter beschikking te stellen voor extra impulsen op het gebied van milieu. De totale kosten voor het Bredase milieu zijn hoger en maken deel uit van de dienstbegrotingen zoals onder andere die van Stadsbeheer (bijvoorbeeld de kosten van afval inzamelen, onderhoud en aanleg van riolering en, groenbeheer) en de dienst Ruimtelijke ontwikkeling, Milieu en Economische zaken.

Breda, 20 december 2000