Actueel > Actualiteit
Slag bij Beverwijk tussen aanhangers van Feijenoord en Ajax
Bron: Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 15-01-2001

PERSBERICHT VAN DE GRIFFIER VAN DE HOGE RAAD, BUITEN VERANTWOORDELIJKHEID VAN HET COLLEGE

15 januari 2001

Op dinsdag 16 januari 2001 wijst de Hoge Raad (Strafkamer) arrest op de cassatieberoepen nrs. 00871/99 t/m 879/99 (Slag bij Beverwijk tussen aanhangers van Feijenoord en Ajax).

Bij een treffen tussen supporters van Ajax en Feijenoord op 23 maart 1997 bij Beverwijk vielen een dode en een zwaargewonde. De Hoge Raad heeft reeds eerder de veroordeling van een hoofddader wegens doodslag in stand gelaten. In de boven-vermelde zaken gaat het om supporters die zich in de gevechten hebben gemengd zonder dat ze direct bij de doodslag of zware verwonding waren betrokken. Het Gerechtshof heeft hen veroordeeld wegens het deelnemen aan een vechterij. Dat is strafbaar gesteld in het weinig gebruikte artikel 306 van het Wetboek van strafrecht. Deelnemers aan een vechterij zijn volgens deze bepaling strafbaar als de vechterij iemands dood of zwaar lichamelijk letsel ten gevolge heeft.

De Hoge Raad zal de vraag moeten beantwoorden of voor een veroordeling nodig is dat de deelnemer zelf is betrokken bij die dood of dat zwaar lichamelijk letsel, of dat reeds enkele deelneming aan een vechterij als gevolg waarvan iemand wordt gedood of zwaar lichamelijk letsel oploopt, voldoende is om te worden gestraft.

Een of meer van de grotendeels gelijkluidende uitspraken zullen zo spoedig mogelijk na de zitting worden gepubliceerd op www.hogeraad.nl en www.rechtspraak.nl waar zij vanaf ca. 13.00 uur kunnen worden geraadpleegd. Tevens zal vanaf 13.00 uur een exemplaar van een van de uitspraken op vertoon van de perskaart kunnen worden afgehaald bij de receptie.