Situatie Ambon / Maluku

Situatie 13-01-2001 t/w 15-01-2001

Onrustig in Wahai, Noord Seram
Vanaf zondag 15-01 is het onrustig in desa Wahai, op het eiland Noord Seram. Men heeft een 4-tal bommen doen laten ontploffen midden in het centrum van Wahai, bij 4 plaatsen tegelijk t.w.; guesthouse "Taman Baru"; Kantor Kecamatan; Kantor Ratelda; en Kantor Diknas (dit zijn allemaal overheidskantoren).
Behalve de keuken van de guesthouse die in brand is gevlogen, zijn er geen andere schade.
Vanaf 20 december vorig jaar deden de geruchten de ronde, dat er bommen zouden ontploffen. Tot nu toe zijn er geen slachtoffers. In de avonduren is de situatie in Wahai zeer gespannen, vooral ook omdat er weinig militairen aanwezig zijn. De aantal militairen t.w. Yonif 623 is zeer beperkt. Het is daarom ook moeilijk om de daders te pakken te krijgen. Na de incident met de bommen, zijn de geestelijke leiders van beide groepen gisteren bijelkaar gekomen om de bevolking gerust te stellen.
De christenen die in de minderheid zijn, voelen zich bedreigd, omdat er nu meer "buitenlanders" gesignaleerd zijn. Tevens is er melding gedaan dat het afgelopen weekend een leegstaand huis van een dorpsonderwijzer genaamd Angwarmasse in Kobisonta door massa in brand is gestoken. De dorpsonderwijzer was op dat moment niet in huis, maar vierde kerst & nieuwjaar bij zijn familie in zijn eigen dorp.
Kontakt met Wahai is zeer slecht, i.v.m. de telefoonlijn. Wij proberen hier via de H.T. (breaky-breaky) kontakt te krijgen met Wahai.

De bewoners van Siri Sore Amalatu willen terug naar hun desa.
De bewoners van Siri-Sore Amalatu (christen) eiland Saparua, welke tijdens de onrusten van 21-09-2000 t/m 07-10-2000 uit hun desa zijn gevlucht en momenteel geevacueerd zijn in de bossen, zeggen weer terug te willen keren naar hun desa. Zij wonen momenteel verspreid in tenten. Met tranen in de ogen moeten ze elke keer toekijken hoe hun desa is vernield. Als de aanwezige militaire eendheid "Yon Gab" de bevolking garandeert dat zij veilig terug kunnen, dan gaan ze terug. Alles hangt van de militairen en PDS (Civiele Noodtoestand)

De Waainezen willen ook terug naar hun desa
Gouverneur Saleh Latuconsina heeft ooit aan de bewoners van Waai beloofd dat hij ervoor zorgen zal, dat de Waainezen in december 2000 weer terug kunnen keren naar hun desa.
Jakobus Bakarbessy heeft een artikel laten plaatsen in de lokale dagbladen met de volgende eisen:

1. Herbouwing van alle vernielde huizen.

2. Herbouwing van de kerk, puskesman (polikliniek), schoolgebouwen t.w. kleuterschool, lagere school, voortgezet onderwijs, en middelbare onderwijs. en de kantor desa en Balai desa.

3. Bescherming van Waaineze bouwgronden (cengkeh's en pala's )en de kolam "morea", de heilige alen, welke vernield is in juli vorig jaar.
4. Voorzieningen om de economie op gang te zetten zoals; vissersboten en speedboten.

5. Plaatsen van neutrale militaire eenheden en wachtposten bij de grenslijnen Waai Tulehu en Waai Liang.

De aanhouding van dr.Alex Manuputty van FKM zorgt voor nieuwe problemen
De aanhouding van dr.Alex Manuputty wordt door de christelijke bevolking zowel de grass-root als de elite groep, als discriminatie beoordeeld. Omdat tot op heden de rechtszaak van de 12 Laskar Jihads die vorig jaar aangehouden werden, nog niet is behandeld.
De christelijke bevolking vraagt zich af, "waarom is de leider van de laskar Jihads, Jaffar Umar Talib, nog steeds niet aangehouden", "terwijl er genoeg bewijzen zijn dat deze groep openlijk de wet heeft overtreden". Dhr.G.leasa, SH.MA, Dekan Fakultas van de Universiteit Pattimura zei vreemd te vinden, dat de leider van FKM welke pas opgericht is op d.d. 18-12 j.l., waarbij zijn activiteiten nog niet helemaal duidelijk is bij de bevolking, meteen aangehouden wordt. Men is op dit moment nog zoekende naar de visie en missie van FKM, terwijl die van de Laskar Jihads vrij duidelijk zijn. Gezegd is, als er nieuwe onrusten onstaan dan is het niet de schuld van de bevolking, maar van PDS (Civiele Noodtoestand) in dit geval de gouverneur,omdat hij als hoofd van PDS het heft in handen heeft.

Ambon, 16-01-2000

Paulien Joel-Parera