PERSBERICHT

Ref.:00.15N/VKT
Tel.: 030-2955452
Utrecht, 16 januari 2000

NEDERLAND IN 2000 WEER MASSAAL OP VAKANTIE

De dertigste editie van de Vakantiebeurs in Jaarbeurs Utrecht is door bijna 160.000 personen bezocht. Goede sfeer, informatief en effectief, zo karakteriseren de bezoekers de Vakantiebeurs. De beurs wordt gezien als een geschikt medium, waar de benodigde vakantie informatie gevonden wordt, en waar ook de sfeer en ambiance van de vakantiebestemming wordt ondergaan.
Het merendeel van de bezoekers komt met een vooropgezet idee naar de Vakantiebeurs. Dit blijkt uit onderzoek onder de bezoekers op de beursvloer. Ruim 65% heeft voor het beursbezoek al een bepaald vakantieland of vakantiedoel voor ogen. Op de Vakantiebeurs wordt gericht naar verdere informatie gezocht. Negen van de tien bezoekers zijn daar ook in geslaagd en tonen zich zeer tevreden met het aanbod dat op de beurs is aangetroffen. De 7,7 die als rapportcijfer aan de Vakantiebeurs is toegekend, getuigt eveneens van een hoge tevredenheid.
Cultuur is dit jaar het belangrijkste vakantiemotief, zo geven de ondervraagden op, gevolgd door natuur en zon/zee/strand op de derde plaats. Ook sportieve activiteiten tijdens de vakantie blijven belangrijk.
Europese vakantiebestemmingen zijn voor de bezoekers opnieuw favoriet, met Frankrijk op de eerste plaats. De belangstelling voor Scandinavië laat dit jaar een groei zien. Hetzelfde geldt voor Duitsland en Oostenrijk. De aandacht voor Groot-Brittannië en Ierland is iets afgenomen. Ook Turkije vertoont een teruggang. De aandacht voor intercontinentale bestemmingen is verder gegroeid; 33% van de bezoekers zegt een vakantie buiten Europa te overwegen. De bezoekers zoeken het echter ook dicht bij huis. Bijna 60% geeft aan dit jaar waarschijnlijk ook een korte of lange vakantie in eigen land te willen doorbrengen.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de bezoeker in 2000 gemiddeld 2,3 keer op vakantie denkt te gaan. Per persoon denkt men dit jaar gemiddeld 3.900 gulden aan vakanties te besteden. Zes van de tien bezoekers schakelen bij het regelen van hun vakantie een reisbureau of touroperator in.




Noot voor de redactie,