Hoek Loos

Hoek Loos breidt purge-activiteiten fors uit

Zone 2-unit en 'flying purgers' bieden extra mogelijkheden voor expansie

De unit Industrial Services van gassenproducent Hoek Loos breidde recent haar mogelijkheden voor purge-werkzaamheden bij raffinaderijen en productieprocessen belangrijk uit. Het bedrijf vult de steeds strengere eisen van nieuwe wetgeving in met een nieuwe zone 2-unit, die mag purgen op bijvoorbeeld een volledig operationele raffinaderij, en 100% EX-proof en sound-proof is.

Tailor made
Hoek Loos liet haar nieuwe hogedruk-pompunit volledig op specificatie bouwen; bij een druk van maar liefst 275 bar kan een gasflow worden gegenereerd van 14.000 m3/hr. Binnen Europa is deze combinatie van hogedruk én een grote flow uniek. Tot nu toe beschikte het bedrijf uitsluitend over een purger met een brander-unit, waarmee bij hoogstens 50 bar een flow werd bereikt van 5.000 m3/hr.

Hoogwaardig
De nieuwe hogedruk-pompunit is gebouwd in nauw overleg met grote afnemers: volledig EX-proof (vonkvrij, omdat alles pneumatisch of hydraulisch werkt) en sound-proof, hetgeen wil zeggen dat het geluidsniveau op een afstand van een meter beperkt blijft tot 80 dBa. Dankzij een ingenieus heat recovery-systeem kan zonder brander worden gewerkt. Qua veiligheid is de nieuwe machine volledig state-of-the-art. Mede door de hoge eisen die Hoek Loos stelde aan de leverancier vergde de bouw negen maanden. De hogedruk maakt deze pompunit met name geschikt voor onshore helium-lektests; ook voor deze toepassing zegt Hoek Loos een nieuwe installatie te gaan bouwen. Inmiddels voerde de nieuwste purge-aanwinst reeds opdrachten uit in Frankrijk en Duitsland. Voor purge-opdrachten beschikt men in Schiedam over een hoog gespecialiseerd team met ruime ervaring onder extreme omstandigheden in binnen- en buitenland. Dit team wordt reeds in het voortraject van een opdracht betrokken bij de pre-engineering, met als doel een beter rendement voor het totale project.

Flying purgers
Ook voor de kleinschalige purge-opdrachten is het materieel fors uitgebreid. Oorzaak hiervoor is de integratie van de bulkactiviteiten van AGA Gas in Hoek Loos. Zo kan men thans ook beschikken over stand-alone units, die dankzij telemetrie volledig onbemand purgen, dankzij een eigen stikstof-voorraad. Deze zogeheten 'flying purgers' kunnen een stikstofflow leveren van 2500-5000 m3, en zijn uitgevoerd met een buitenluchtverdamper en een stoomwaterbad.

Schiedam, 16 januari 2001