Persbericht

Zorgverzekeraars vergoeden passantentarief

Zeist, 16 januari 2001

Ziekenfondsverzekerden hoeven geen financiële gevolgen te ondervinden van de acties van huisartsen. Zogeheten passantennota's die zij eventueel van huisartsen ontvangen, zullen direct door de zorgverzekeraar worden betaald. Zorgverzekeraars Nederland heeft haar leden opgeroepen zo te handelen. Op 29 januari as. voert de branchevereniging voor zorgverzekeraars met de Landelijke Huisartsen Vereniging overleg over de grieven van de huisartsen.

Passantentarief
Normaal gesproken betalen ziekenfondsverzekerden hun huisarts niet zelf. Vanaf 15 januari bestaat echter de mogelijkheid dat ziekenfondsverzekerden zelf een passantentarief (f 41,80 voor een consult) aan de huisarts moeten betalen. Dit heeft te maken met de acties die de huisartsen de komende maand voeren. Huisartsen hebben aangekondigd nieuwe patiënten niet meer in te schrijven. Nieuwe' ziekenfondsverzekerden die hulp nodig hebben ontvangen dan een passantennota', die zij wellicht zelf dienen te betalen.

Huisartsentarief
Voor iedere ziekenfondsverzekerde ontvangt een huisarts van de zorgverzekeraar jaarlijks een vast bedrag per verzekerde (het abonnementstarief). Verzekerden ontvangen dan ook geen rekeningen van de huisarts. In uitzonderingsgevallen dient een ziekenfondsverzekerde de rekening uit eigen zak voor te schieten. Bijvoorbeeld als iemand op reis of op vakantie in eigen land noodgedwongen een beroep op een andere huisarts moet doen. De verzekerde betaalt dan een zogeheten passantentarief, dat de zorgverzekeraar later vergoedt.

Overleg ZN-LHV
Zorgverzekeraars Nederland kan op zich begrip opbrengen voor een aantal eisen van de huisartsen (werkdrukverlichting, inkomensverbetering, adequate onkostenvergoeding), maar vindt niet dat de patient de dupe mag worden van de acties. Eind van deze maand voert Zorgverzekeraars Nederland bestuurlijk overleg met de Landelijke Huisartsen Vereniging over de eisen van de huisartsen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met drs. W. Annard, hoofd communicatie Zorgverzekeraars Nederland,
t: 030 - 6988251 of 06-51367223