Ministerie van Financien

Titel: VOORLOPIGE AANSLAGEN IB2001



Persberichtnr.


01-013


Den Haag

16 januari 2001

VOORLOPIGE AANSLAGEN IB2001

Van de ruim 6 miljoen belastingplichtigen hebben er 1,8 miljoen in voorgaande jaren van de Belastingdienst een Voorlopige Aanslag inkomstenbelasting en/of vermogensbelasting gekregen. Ook voor het belastingjaar 2001 heeft deze groep een Voorlopige Aanslag inkomstenbelasting ontvangen. Deze Voorlopige Aanslag is gebaseerd op historische gegevens van voor de boxenstructuur van het nieuwe belastingstelsel. Bij het vaststellen van deze aanslag was de inkomensopbouw van de belastingplichtigen niet bekend. De Belastingdienst is daarom uitgegaan van het laatst bekende belastbaar inkomen.

Belastingplichtigen hebben bij hun Voorlopige Aanslag een bezwaarschrift met een begeleidende brief ontvangen. Een ieder die twijfelt aan de juistheid van de gegevens in de aanslag, wordt geadviseerd het bijgevoegde bezwaarschrift per omgaande aan de Belastingdienst toe te zenden. De Belastingdienst gaat ervan uit dat ongeveer 300.000 belastingplichtigen zullen moeten reageren om hun aanslag naar boven of naar beneden bij te stellen.

De Directeur-Generaal heeft de Belastingdienst opdracht gegeven om:
1. ingediende bezwaarschriften met voorrang af te doen;
2. door belastingplichtigen ingevulde gegevens in hun bezwaarschrift in beginsel over te nemen, tenzij sprake is van grote onwaarschijnlijkheid.

De eerste betaaldag van de Voorlopige Aanslagen is eind februari 2001. Belastingplichtigen krijgen bij inzending van hun bezwaarschrift vóór begin februari tijdig een nieuwe aanslag.