Rijksuniversiteit Groningen

Lezing

Molukkers in Nederland: tijdelijk verblijf

De Molukse gemeenschap in Nederland is een van de oudste etnische groepen als we kijken naar haar migratiegeschiedenis. Die geschiedenis is niet los te zien van het koloniale verleden van Nederland. De wijze waarop de Molukkers naar Nederland kwamen, heeft lange tijd hun positie binnen de Nederlandse samenleving bepaald. Vanuit de gedachte dat het verblijf slechts tijdelijk zou zijn, werd aan integratie niet gedacht. Daarbij kwam dat de Nederlandse regering steeds het standpunt heeft gehuldigd geen steun te willen verlenen aan de politieke wensen van een deel van de Molukse gemeenschap van een eigen staat. De gezamenlijke overeenkomst tussen de Molukse gemeenschap en de Nederlandse regering in 1986 is een poging geweest om door een aantal concrete stappen een positieve impuls te geven aan de verhouding tussen de Molukse gemeenschap en de Nederlandse regering. De Molukse gemeenschap bestaat anno 2000 uit meerdere generaties. Molukse jongeren uit de tweede en derde generatie vinden hun weg in de Nederlandse samenleving beter dan hun ouders en grootouders. Desalniettemin hechten ze veel waarde aan hun Molukse afkomst.

Wim Manuhutu werd in 1959 geboren in het Molukse woonoord Lunetten bij Vught en woonde daarna lang in de Molukse woonwijk te Leerdam. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, waar hij zich specialiseerde in de geschiedenis van de Molukken. Sinds 1987 is Manuhutu als lid van de directie verbonden aan het Moluks Historisch Museum. Hij publiceerde verschillende artikelen over Molukse geschiedenis en cultuur en was als redacteur medeverantwoordelijk voor de bundels Tijdelijk verblijf. De opvang van Molukkers in 1951 en Sedjarah Maluku. Molukse geschiedenis in Nederlandse bronnen.

Hollandse Nieuwe
is een serie lezingen over de handel en wandel en dromen en daden van zes groepen immigranten. Over wat hen bezighoudt, wat hun dromen waren voor vertrek naar Nederland. In hoeverre zijn ze anders en ook weer niet? Welke beelden bestaan er over en weer en zijn ze terecht? De serie is mede mogelijk gemaakt door het Expertise Centrum Allochtonen Hoger Onderwijs.

Datum en tijd

dinsdag 16 januari 2001, 20.00 - 21.30 uur

Spreker

drs. Wim Manuhutu

Titel

Molukkers in Nederland: tijdelijk verblijf

Serie

Hollandse Nieuwe. Feiten, vooroordelen en beeldvorming over minderheden

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, http://www.rug.nl/studium