Gemeente Zoetermeer

Informatieavond verkeersveiligheid Zegwaartseweg: 17 januari a.s.

Op 17 januari 2001 vindt een informatieavond plaats over de verkeersveiligheid Zegwaartseweg. De avond begint om 19.30 uur tot uiterlijk 21.30 uur, in het bedrijfsrestaurant in het Stadhuis (ingang Frankrijklaan 6).
De bijeenkomst heeft een vaste agenda. U kunt dus niet vrij inlopen. Tijdens deze avond zijn, naast een aantal medewerkers van de gemeente ook wethouder mevr. E. Plantinga-Roest aanwezig.

Verkeersveiligheid
De verkeersveiligheid van de Zegwaartseweg kan worden verbeterd door het verlagen van de verkeersintensiteit en het treffen van verkeerstechnische maatregelen voor zowel langzaam verkeer als snelverkeer. Daarbij moet onderscheid worden gemaakt tussen maatregelen op korte termijn en meer structurele maatregelen. Structurele maatregelen, zoals de knip in de Zegwaartseweg en de realisering van de verlengde Australiëweg zijn maatregelen die niet op korte termijn kunnen worden uitgevoerd.
De aandacht gaat nu dan ook voornamelijk uit naar de "korte termijn"- maatregelen.

Korte termijn maatregelen

1. Het verleggen van de grens van de bebouwde kom. Om de snelheid van het gemotoriseerde verkeer op de Zegwaartseweg te verlagen is inmiddels een zgn. "kombesluit" genomen, waarmee door het vergroten van de bebouwde kom de maximum toegestane snelheid is verlaagd naar 50 km/uur.


2. De aanleg van verkeersdrempels. In de in februari gevoerde inspraakprocedure is de aanleg van drempels en fietsstroken voorgesteld. Uit deze inspraakprocedure is echter gebleken, dat deze oplossingen werden afgewezen vanwege de vrees voor trillingsoverlast voor de woningen (veendijk). Met de aanleg van de fietsstroken kon niet worden ingestemd, omdat deze maatregel een stop- en parkeerverbod met zich zou meebrengen. (artikel 23 lid B van het RVV). De nieuwe inspraakprocedure is een vervolg op de in februari gevolgde en niet afgeronde inspraakprocedure. Als vervolg op de reacties tijdens de inspraakprocedure is aan een adviesbureau opdracht gegeven om de trillingsoverlast te onderzoeken. Uit de uitkomsten van dit onderzoek kan worden geconcludeerd dat er geen hinder en schade te verwachten valt door de aanleg van zes drempels, met uitzondering van het meest noordelijke weggedeelte tussen de huisnummers 154-176. Voorts blijkt uit de rapportage dat een aantal drempels geen schade en hinder veroorzaakt en dat op één locatie een verlaagde drempel (10 cm) kan worden toegepast. Op twee locaties kunnen in de nachtperiode trillingen licht voelbaar zijn.


3. Fietssuggestiestroken. In plaats van fietsstroken zullen fietssuggestiestroken worden aangebracht. Dit is een door een onderbroken streep afgescheiden weggedeelte langs de rand van de rijbaan zonder fietssymbolen. Deze (rode) stroken hebben evenwel geen juridische waarde, maar hebben wel hetzelfde visueel versmallende effect en leveren, net zoals fietsstroken, een bijdrage aan het verbeteren van de verkeersveiligheid.


4. Het weren van vrachtverkeer. Voorgesteld wordt door middel van een verkeersbesluit het doorgaande vrachtverkeer te weren, met uitzondering van het bestemmingsvrachtverkeer.

Inspraakprocedure
Op grond van de Algemene Inspraakverordening 1996 zal voor dit herinrichtingontwerp een formele inspraakprocedure worden gevolgd. Gedurende deze procedure worden belanghebbenden in de gelegenheid gesteld hun mening kenbaar te maken. Opmerkingen worden na afloop van de inspraaktermijn meegenomen bij het opstellen van een definitief herinrichtingontwerp. In de praktijk kunnen uw mening of opmerkingen leiden tot de aanpassing van het voorstel. In het eindverslag worden reacties besproken en kunt u lezen waarom uw suggestie wel of niet tot een aanpassing van het ontwerp heeft geleid.

Ter inzage
Op 27 december is de formele inspraakprocedure begonnen. Deze duurt tot en met 2 februari 2001. Gedurende deze termijn liggen het plan van aanpak en het herinrichtingontwerp ter inzage bij het Informatiecentrum in de hal van het stadhuis en bij de wijkpost Noordhove/Seghwaert in de bibliotheek aan het Meeuwenveld 3 (spreekuur: maandag-, woendag- en vrijdagmiddag van 14.30 uur tot 16.00 uur). Reacties op dit plan kunt u sturen aan burgemeester en wethouders van Zoetermeer, postbus 15, 2700 AA Zoetermeer onder vermelding van "inspraak herinrichting Zegwaartseweg".



Gemeente Zoetermeer © January 2001

Last update: 9 January 2001 (13:23)