Gemeente Den Haag

Persberichten >>

Feestelijke opening Internationaal Jaar van Vrijwilligers

Den Haag werft 'goud voor de stad'

De gemeente Den Haag geeft op woensdag 17 januari a.s. de aftrap van het Internationaal Jaar van Vrijwilligers met een avondvullend programma. De manifestatie in het Atrium van het Stadhuis en de Dr. Anton Philipszaal wordt van 20.00 uur tot 22.00 uur live uitgezonden door TV West. Humberto Tan treedt op als presentator voor een publiek van 1350 vrijwilligers. Wervingsactiviteiten en gesprekken met vrijwilligers en vertegenwoordigers van organisaties worden afgewisseld met optredens van onder meer cabaretière Jetty Mathurin en het Residentiekoor. Het doel van deze avond is hernieuwde aandacht voor werving, het enthousiasmeren van mensen die geen vrijwilligerswerk verrichten en het waarderen van vrijwilligerswerk.

De gemeente Den Haag heeft vorig jaar in de nota 'Haagse vrijwilligers zijn goud waard' het belang van vrijwilligers voor de stad al aangegeven en dat vrijwel iedereen vrijwilligerswerk kan doen.

Het jaar 2001 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Jaar van Vrijwilligers. Deze wereldwijde aandacht voor vrijwilligers wordt ook in Den Haag omgezet in tal van acties en evenementen die aandacht en waardering vragen voor het werk van al die vrijwilligers. Binnen het Lokaal Comité Den Haag werken gemeente Den Haag, HOF (Promotie Haags Vrijwilligerswerk),
vrijwilligersorganisaties, bedrijfsleven en fondsen nauw samen aan een programma voor dit jaar.

Het Atrium vormt het podium voor het eerste gedeelte van de avond. Vanaf 18.30 uur staan Haagse vrijwilligers in de spotlights vanwege hun inzet en prestaties binnen diverse organisaties.

Op verschillende manieren worden zij door de gemeente Den Haag gewaardeerd en beloond voor hun activiteiten. Om 20.00 uur verplaatst het programma zich naar de Dr. Anton Philipszaal. Presentator Humberto Tan ontvangt daar 1350 vrijwilligers tijdens een gevarieerd programma.

Het programma dat duurt tot 22.00 uur, wordt rechtstreeks uitgezonden door TV West en heeft een feestelijk karakter. Het werven van nieuwe vrijwilligers vormt in deze live-uitzending de uitdaging. Een uitdaging die wordt ondersteund door filmportretten van Haagse vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Via een callcenter, waarin diverse raadsleden zitting hebben, kunnen Hagenaars zich rechtstreeks aanmelden voor het verrichten van vrijwilligerswerk. Dit landelijke telefoonnummer (0900-899.8600; 44 ct/pm) blijft overigens het hele jaar bereikbaar.

HOF zorgt voor de registratie van deze nieuwe vrijwilligers en koppelt hen aan vrijwilligerswerk of een vrijwilligersklus. Tijdens de uitzending wordt ook een nieuwe vacaturebank gepresenteerd,'de Klussenbank'. In deze bank zijn kortlopende vrijwilligersklussen opgenomen.

De wervingsactie via TV West is de start van vele activiteiten die dit jaar het vrijwilligerswerk in de schijnwerpers plaatsen en vele nieuwe vrijwilligers moeten opleveren. Den Haag heeft al 80.000 vrijwilligers, maar uit recent onderzoek van de gemeente is gebleken dat de stad nog een potentieel kent van ruim 50.000 mensen die (meer) vrijwilligerswerk willen doen. Juist deze groep zal dit jaar nadrukkelijk worden opgeroepen om zich in te zetten.

12 januari 2001