Politiebericht Friesland: Friesland 17-01-2001 Politieberichten van 16/1 (13.00 uur) t/m 17/1 (07.00 uur)

Franeker: diefstal benzine
Maandag omstreeks 22.10 uur werd bij een benzinestation aan de Burgemeester J. Dijkstraweg getankt zonder te betalen. De bestuurder van een personenauto, merk Citroen XM, kleur grijs/groen tankte voor een bedrag van fl. 228.- benzine en reed daarna direct weg. De pompbediende had geen kenteken genoteerd. Door een getuige was dit wel gedaan, doch dit bleek niet juist te zijn, of er werd gebruik gemaakt van een vals kenteken. De pompbediende, een 19-jarige inwoner van Franeker, heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lemmer: diefstal portefeuille
Maandag tussen 19.00 en 20.00 uur werd een damesportefeuille weggenomen uit de kleedkamer van de sportzaal aan de Aak. De eigenaresse, een 35-jarige inwoonster van Lemmer, had haar portefeuille in de jaszak van haar jas laten zitten. Op een gegeven moment hoorde de aangeefster gestommel in de kleedkamer en is gaan kijken, doch zag niemand in de kleedkamer. Toen zij na afloop van het sporten haar jas wilde pakken, bleek deze verdwenen te zijn. Haar jas werd buiten teruggevonden, doch de portefeuille was verdwenen. In de portefeuille zaten een rijbewijs, kentekenbewijs en bankpasjes. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Stiens: inbraak tenniskantine
Van maandag op dinsdag is ingebroken in de kantine van de tennisvereniging `Stiens` aan de Ieleane. Een ruit van de kantine werd ingeslagen. Uit de kantine zijn diverse flessen frisdrank weggenomen. Een 62-jarige inwoner van Stiens heeft namens de tennisvereniging aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal uit bedrijf
Tussen donderdag 4 januari en dinsdag 16 januari werden bij een bedrijf aan de Zuiderkruisweg een computer, een cd-speler en ongeveer 180 cd`s weggenomen. Hoe de diefstal werd gepleegd, is nog niet duidelijk. Een 47-jarige medewerker van het bedrijf heeft aangifte gedaan.

Workum: inbraak café
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een café aan de Spoardyk. Het slot in de voordeur werd vernield. In het café waren de gokkast, de jukebox en de sigarettenautomaat opengebroken. Het daarin aanwezige geld werd weggenomen. Tevens werden een stereotoren en een breedbeeld TV meegenomen. De eigenaresse, een 35-jarige inwoonster van Workum, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 14.45 uur werd een winkeldiefstal gepleegd in een winkel aan het Ruiterskwartier. Een man en vrouw kwamen de winkel binnen en namen daar een driekwart suède leren jas, met een winkelwaarde van f 4000.- , weg. Beiden liepen met de jas de winkel uit, waarna het alarm afging. De eigenaresse, een 56-jarige inwoonster van Leeuwarden, achtervolgde het tweetal en wist de vrouw op het Ruiterskwartier aan te houden. De vrouw, bleek een 26-jarige inwoonster van Amsterdam te zijn. De man wist met de dure jas te ontkomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en ingesloten. De man werd niet meer aangetroffen. Volgens de vrouw was de man een vriend van haar doch zij wist niet waar hij woonde.

Kollum: brand
Dinsdag omstreeks 14.45 uur brak brand uit in een woonboerderij aan het Paradyske onder Kollum. Op het moment dat de brand uitbrak, waren de bewoners niet thuis. De brandweer van Kollum, die assistentie kreeg van de brandweer Buitenpost, kon niet voorkomen dat de gehele boerderij afbrandde. Hoe de brand is ontstaan, is niet duidelijk. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Leeuwarden: agressieve winkeldief
Dinsdag omstreeks 20.00 uur werd bij een supermarkt aan de Voorstreek een winkeldief op heterdaad betrapt. De man had een pakje shag in zijn jaszxak gestoken en dit niet afgerekend. Toen hij hierover werd aangesproken door het personeel en hem werd verzocht mee te gaan naar het kantoor, verzette de man zich hevig. Hij sloeg en trapte om zich heen en toen hij het personeel met vermoedelijk een aardappelschilmesje bedreigde, heeft men de man laten lopen. Eén personeelslid liep een lichte verwonding op aan zijn arm. en onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op.

Sint Nicolaasga: openlijke geweldpleging
Dinsdag tussen 20.00 en 20.30 uur werd op de parkeerplaats `De Lanen` aan de Rijksweg A 6 bij het Tjeukermeer onder Sint Nicolaasga een 35-jarige inwoner uit de gemeente Heerenveen belaagd door een viertal jongens. De parkeerplaats is een bekende ontmoetingsplaats voor homo`s. Toen de man de parkeerplaats opreed, waren de jongens daar reeds aanwezig. Nadat de man was uitgestapt, werd hij door de vier jongens belaagd. Zij duwden de man terug naar zijn auto en nadat de man was ingestapt werd een deuk in zijn auto getrapt.. De man heeft daarop de politie gebeld en aangifte gedaan. Op de parkeerplaats werden de vier jongens aangetroffen, die daarop zijn aangehouden. De jongens, te weten een 19-jarige inwoner van Langelille, een 18-jarige inwoner van Echternerbrug en een 16-jarige inwoner en een 18-jarige inwoner, beiden van Delfstarhuizen, werden overgebracht naar het bureau. Een motivatie voor hun daad konden de verdachten niet geven. Na verhoor zijn de jongens heenzonden.

Oldeberkoop: inbraak woning
Dinsdag tussen 08.00 en 21.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Oosterwoldseweg. Het slot van de voordeur werd opengebroken. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woonkamer werd een TV weggenomen. De eigenaar, een 30-jarige inwoner van Oldeberkoop, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: onder invloed
Woensdag omstreeks 00.30 uur werd op de Schierstins een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 41-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 290 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Sneek: aanrijding met drank
Woensdag omstreeks 00.20 uur nam een bestuurder van een personenauto komende vanaf de Worp Tjaardastraat de bocht naar recht de Harste op te krap. De bestuurder reed over een trottoirband en kwam tegen een betonpaal tot stilstand. Het bleek dat de bestuurder, een 39-jarige inwoner van Folsgare gedronken had. Aan het bureau blies de man 360 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uur.

Engwierum: inbraak woning
Dinsdag tussen 18.00 en 23.45 uur werd ingebroken in een woning aan de Buorren. De gehele woning werd doorzocht.. Men was de woning binnengekomen door de achterdeur te forceren. Uit een in de woning staande kluis werd een aanzienlijk geldbedrag weggenomen. Ook een portemonnee met daarin een rijbewijs, een identiteitskaart en een paar honderd gulden werd meegenomen. De eigenaar, een 42-jarige inwoner van Engwierum heeft aangifte gedaan.

Sneek: inbraak woning
Tussen vrijdag 08.00 uur en woensdag 01.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Bourbonstraat. Een uitzetraam aan de achterzijde van de woning werd ingeslagen. Uit de woning werden een videorecorder, een cd-speler, 11 videobanden, 12 cd`s en flessen drank weggenomen. De eigenaar, een 34-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: auto-inbreker aangehouden
Op de Cornelis Trooststraat werd in een personenauto een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Een passerende patrouille zag een personenauto staan, waarvan de ramen bevroren waren en de achterdeur van de auto op een kier stond. Daarop de auto toch maar even gecontroleerd. Op de achterbank werd een man aangetroffen die met zijn hoofd in de kofferbak zat en bezig was de cd-wisselaar te demonteren. De man was zo druk bezig dat hij in eerste instantie niet in de gaten had dat de politie naast hem stond. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Gezien het tijdstip zal de eigenaar van de auto in de loop van vandaag worden ingelicht. De verdachte is ingesloten.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272