Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 17-01-2001

VEILIG DOOR LOPIKERWAARD EN NIEUWEGEIN

Vanaf september 2000 wordt op initiatief van de politiedistricten Lekstroom, Rijn en Venen, de Politie Regio Utrecht, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht en de provincie Utrecht, de voorlichtings- en handhavingscampagne Veilig door de Lopikerwaard en Nieuwegein gehouden.

De verkeerscampagne vindt plaats op de volgende wegen: N 204 (M.A. Reinaldaweg), N 210 (Provinciale weg, Bovenweg Zuidzijde en Ir. F.E.D. Enschedeweg) en N 228 (Meerndijk, Achthoven Oost, Provinciale weg, Willeskop (60 km/h) en Utrechtseweg) en de wegen in de gemeente Nieuwegein. VEILIG DOOR LOPIKERWAARD EN NIEUWEGEIN

Het doel van de verkeerscampagne is het verbeteren van de verkeersveiligheid op deze provinciale wegen en op de wegen in Nieuwegein. Dit gebeurt door weggebruikers te confronteren met de geldende verkeersregels en met de gevolgen van het niet naleven daarvan. De campagne duurt minimaal één jaar.

Sinds het begin van de campagne zijn er veel controles gehouden op de wegen binnen het campagnegebied. Dagelijks voert de politie controles uit gericht op o.a.: snelheid, rood licht, dragen van de helm / gordel en alcohol.

De stand van zaken na een kwartaal van campagnevoeren: Tot nu toe werd er iedere maand een overzicht naar de media gegeven van de behaalde resultaten tijdens de campagne. Nu, na het eerste kwartaal van de campagne, kan de tussentijdse balans opgemaakt worden betreffende de handhavingsacties.

In de maanden oktober, november en december van het jaar 2000 werden in de gemeente Nieuwegein tijdens controles, waarbij de bestuurders werden staande gehouden 722 processen-verbaal opgemaakt. Dit betrof o.a. 318 keer voor het niet dragen van de autogordel, 41 keer voor het niet dragen van een helm. Tijdens de uitgevoerde controles, zijn door de politie 2 rijbewijzen ingevorderd van bestuurders die de maximum snelheid overschreden met meer dan 50 km/h.

Op de wegen in de Lopikerwaard, N 204, N 210 en de N228 werden 1371 bestuurders staande gehouden. In totaal werden tijdens deze controles 573 bestuurders staande gehouden en geverbaliseerd o.a. betreffende het niet dragen van de autogordel 133 keer en 22 keer voor het rijden door het rode verkeerslicht. Tijdens de uitgevoerde controles, zijn door de politie 4 rijbewijzen ingevorderd van bestuurders die de maximum snelheid overschreden met meer dan 80 km/h.

Effectmetingen:
Binnen de gemeente Nieuwegein en op de wegen in de Lopikerwaard werden tijdens het eerste kwartaal van de campagne zogenaamde effectmetingen gehouden. Doel van deze metingen is om te kijken of de uitgevoerde controles effect hebben en de resultaten worden vergeleken met elkaar gedurende het jaar dat campagne wordt gevoerd.

Nieuwegein:
Tijdens de metingen die werden gehouden in Nieuwegein op o.a. Batauweg, Hollandhaven, Noordstedeweg, Sluyterslaan en Symfonielaan werden 32361 voertuigen gemeten. Van dit aantal voertuigen reden 11901 bestuurders met hun voertuigen sneller dan de toegestane 50 km/h. Na de wettelijke correcties toegepast te hebben bleken 4168 bestuurders de maximum snelheid overschreden te hebben tot 59 km/h. Tegen 2536 bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt omdat zij sneller reden dan 59 km/h. De hoogst gemeten snelheid was 117 km/h op de Hollandhaven.

Lopikerwaard:
Tijdens de metingen die werden gehouden op de wegen in de Lopikerwaard, N204, N210, N228 werden 33379 voertuigen gemeten. Van dit aantal voertuigen reden 7624 bestuurders met hun voertuigen sneller dan de toegestane 60 c.q. 80 km/h. Na de wettelijke correcties toegepast te hebben bleken 1137 bestuurders een proces-verbaal te krijgen voor overschrijding van de maximum snelheid tot 69 km/h c.q.89 km/h. en 2077 bestuurders bleken sneller te rijden dan 89 km/h. De hoogst gemeten snelheid was 152 km/h op de N 210 (Ir. F.E.D. Enschedeweg).

De campagne Veilig door Lopikerwaard en Nieuwegein staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van het regionaal verkeershandhavingsplan. In de gehele provincie Utrecht worden campagnes, onder het motto Verkeer Onder Controle, gehouden die gericht zijn op vermindering van gevaarlijk gedrag in het verkeer.

De handhaving door de politie zal, na een jaar van campagne voeren een blijvend karakter houden, om de verkeersveiligheid van de burger te waarborgen. Nieuws, resultaten en voortgang van de verkeersacties kunt u raadplegen via internet op het adres:
www.politie.nl/utrecht/projecten.