Provincie Overijssel

Provincie trekt onafhankelijke bemiddelaars aan voor terugdringen 'juridisering'

Als eerste provincie in Nederland gaat Overijssel op andere dan de juridische wijze conflicten en impasses oplossen. Dit is vastgelegd in het 'Project Alternatieve
Geschillenbeslechting'. Het provinciaal bestuur wil waar mogelijk gebruik gaan maken van mediators (bemiddelaars), te beginnen met de
bezwaarschriftenprocedures.

De mediator is een onafhankelijke derde. Hij/zij maakt de onderliggende oorzaak van het conflict zichtbaar en de daarmee gemoeide emoties. Vervolgens laat de mediator de conflicterende partijen zelf de oplossing bepalen. Waar anders de rechterlijke macht het laatste woord zou hebben gaan Gedeputeerde Staten meer gebruik maken van deze mediators.

De provincie wil voorkomen dat relaties en conflicten in toenemende mate worden beheerst door juridische instrumenten en procedures. De mediator kan een belangrijke rol spelen in het terugdringen van deze 'juridisering' en het voorkomen van slepende bezwaar- en beroepsprocedures.

Essentieel voor het slagen van mediation is het aan willen gaan van de communicatie. De betrokken partijen moeten bereid zijn naar elkaar te luisteren en medeverantwoordelijkheid te nemen voor het conflict. Hoe vaak dreigt er niet een conflict omdat de betrokkenen ervoor kiezen juist afstand van elkaar te nemen en met een beschuldigende vinger naar de ander te wijzen. En hoe vaak blijken conflicten niet op een misverstand te berusten die er niet was geweest als men naar elkaar had geluisterd.

De mediator maakt de onderliggende oorzaak zichtbaar, waardoor zich oplossingen kunnen aandienen. De angel wordt uit het conflict gehaald. Dit brengt de partijen dichter bij wat ze werkelijk willen bereiken zonder dat er sprake is van het eenzijdig afdwingen van de oplossing of ander machtsspel.

Het resultaat van de mediation kan zijn dat het besluit waarover het conflict gaat gehandhaafd blijft, of ingetrokken wordt en vervangen door een gewijzigd besluit, of dat het ingediende bezwaar wordt ingetrokken.

Mediation vermindert niet alleen de druk op de rechtspraak, het draagt ook zorg voor een versterkte juridische kwaliteit. Het is belangrijk een conflict in een zo vroeg mogelijk stadium op te lossen. Bij escalatie is niemand gebaat. Dit draagt bij aan de vergroting van de legitimiteit en de slagkracht van het provinciaal bestuur. En last but not least leidt dit weer tot verbetering van het imago van de provincie

Bron: info Anneke de Koning 038 425


© 17-01-2001 Provincie Overijssel