Politie Drenthe

Persberichten Regio Politie Drenthe 17 januari

Jeugdbende opgerold

EMMEN
De afgelopen tijd heeft de politie 26 jongeren uit Emmen en omgeving aangehouden, die zich de laatste anderhalf jaar aan diefstallen, berovingen en vernielingen hebben schuldig gemaakt. Er zijn met deze actie in totaal 45 zaken opgelost.

Het onderzoek is afgelopen najaar ingesteld na een aantal inbraken en vernielingen op sportpark Meerdijk. Daarin bleek dat een aantal jongeren uit de omgeving regelmatig rondhing op het sportpark Meerdijk.

In november zijn de eerste twee verdachten aangehouden. Zij werden onder meer verdacht van een inbraak in het clubgebouw van de hockeyvereniging. Daarna kwam een hele rij namen in beeld, die allemaal bij een of meerdere inbraken betrokken waren geweest.

Een aantal van de aangehouden verdachten bleek zich schuldig te hebben gemaakt aan gewelddadige berovingen, voornamelijk in het najaar van 1999. Daarbij werd een passerende fietser van de fiets getrokken, in elkaar geslagen en beroofd. Soms werd zelfs de fiets meegenomen. In totaal zijn er zeven van dergelijke berovingen bekend door de aangehouden verdachten. Bij de politie zijn hiervan echter slechts drie aangiftes bekend..

Een aantal in het oog springende zaken die zijn opgelost
· Vernielingen van graafmachines in Nieuw-Dordrecht en op Parc Sandur
· Diefstal van aluminium bij een dakbedrijf; schade tussen 4.000 en 12.000 gulden

· Diefstal van aluminium profielen ter waarde van ongeveer 5000 gulden op Parc Sandur

· Diverse inbraken en vernielingen op sportpark Meerdijk
· Vernieling van een aantal bushokjes in de wijk Angelslo
· Vernielingen en diefstallen bij de Angeluskerk in Angelslo
· Diefstal van aluminium platen uit stuwputten in het Oosterbos (De platen hadden een waarde van ongeveer 6000 gulden; de vervolgschade door de ontregelde waterhuishouding bedroeg 30.000 gulden)
· Gewelddadige berovingen van fietsers

Van de 45 zaken die zijn opgelost is in 16 gevallen geen aangifte gedaan. De schade die uit de aangiftes kon worden vastgesteld ligt op 75.000 gulden. Doordat in een aantal gevallen geen schadebedrag is opgegeven, of zelfs geen aangifte is gedaan, bestaat het vermoeden dat het werkelijke schadebedrag aanmerkelijk hoger ligt. Een deel de gestolen spullen, waaronder aluminium, is teruggevonden, en teruggebracht naar de eigenaar. De aangehouden verdachten, waaronder 7 meisjes, zijn tussen de 14 en 23 jaar.

Ernest Zinsmeyer 0591 662014 / 0622 662875 info@politie-drenthe.nl Politie Drenthe, voor een veilig en leefbaar Drenthe