Ministerie EZ


EXPO-2000 IN HANNOVER

Datum: 17-01-2001

Het lid van de Tweede Kamer Stellingwerf (RPF) heeft aan de Minister van Economische Zaken en de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen,
dhr. Van der Ploeg, op 25 oktober 2000 de volgende schriftelijke vragen gesteld.


1 Hebt u ervan kennisgenomen dat het Nederlandse paviljoen op het terrein van de Expo-2000 in Hannover dreigt verloren te gaan omdat er onvoldoende belangstelling is om het aandachttrekkende bouwwerk over te nemen en te hergebruiken?


2 Op welke wijze spant de Nederlandse regering zich in om dit unieke bouwwerk niet verloren te laten gaan?


3 Is een van de opties het bouwwerk op het Expo-terrein te laten staan? Verdient dit ook geen aanbeveling gezien het feit dat het gebouw speciaal voor de huidige locatie is ontworpen?

De Minister van Economische Zaken, mw. A. Jorritsma-Lebbink heeft deze vragen mede namens de Minister van Algemene Zaken en de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen als volgt beantwoord.


1 Ja*



2 De Stichting Nederland Wereldtentoonstellingen (SNW) zet zich in om het paviljoen te behouden. SNW is namens de Nederlandse Staat verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending aan de EXPO 2000 te Hannover.
Om het gebouw te behouden voert SNW onder andere overleg met de stad Hannover. Ook wordt getracht het paviljoen te verkopen. Op dit moment worden hierover met twee partijen onderhandelingen gevoerd.


3 De inzet van SNW is om het paviljoen te behouden op de huidige locatie Oost van het EXPO-terrein. De stad Hannover ontwikkelt voor dit gebeid een plan om daar zoveel mogelijk landenpaviljoens te laten staan. Het Nederlandse paviljoen zou in dit gebied een dominante plaats kunnen krijgen.

Het Nederlandse paviljoen is met 40 meter te hoog voor het huidige bestemmingsplan, dat geen gebouwen toelaat van meer dan 25 meter. De stad Hannover is bereid gevonden om het bestemmingsplan op dit punt aan te passen.



* Trouw, 18 oktober 2000