Gemeente Delfzijl

Keywords: ABC-project, vluchtelingen,

BESLUIT

16-01-2001

College van B&W besluit tot continuering ABC-project

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Delfzijl heeft besloten om tot 01-01-2003 middelen beschikbaar te stellen voor continuering van het ABC-project van de Stichting Vluchtelingen & Nieuwkomers (SVN) in de gemeente Delfzijl. Met de continuering is een jaarlijks bedrag gemoeid van veertigduizend gulden. Het uitgangspunt van het ABC-project is om buitenlandse vrouwen, die niet naar een reguliere onderwijsinstelling kunnen, thuis Nederlandse les te geven.

Het ABC-project is in 1998 ontwikkeld, nadat reeds enige jaren signalen werden ontvangen van en over buitenlandse vrouwen die graag willen, maar om uitéénlopende redenen niet kunnen deelnemen aan lessen Nederlandse Taal (NT-2), zoals die in reguliere systemen worden aangeboden. Aangezien kennis van de taal een voorwaarde is om te kunnen integreren en participeren in onze samenleving en om sociaal isolement te voorkomen, is de Stichting Vluchtelingen & Nieuwkomers begonnen met het zoeken naar serieuze alternatieven voor deze vrouwen. Het gevolg hiervan was de ontwikkeling van het ABC-project. Het uitgangspunt van het project is om buitenlandse vrouwen, die niet naar de reguliere onderwijsinstelling kunnen, thuis individueel Nederlandse les te geven. De lessen worden door vrijwilligers gegeven, die daartoe eerst een introductiecursus hebben gevolgd aan het Noorderpoortcollege. Na verloop van tijd moet doorstroming naar de reguliere onderwijsinstelling plaatsvinden. Dat deze vrouwen geen Nederlandse taallessen hebben gevolgd vindt vaak zijn oorzaak in be-

perkingen die door de echtgenoot of familie worden opgelegd (culturele aspecten) of simpelweg vanwege de zorg voor meerdere kleine kinderen.

De resultaten van het project over de periode van september 1998 tot september 2000 zijn onlangs bekend geworden en zodanig dat het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het

project te blijven subsidiëren tot 01-01-2003. Het project kost op jaarbasis veertigduizend gulden. Dit bedrag is voornamelijk noodzakelijk voor de professionele begeleiding van de vrijwilligers.

__

Nadere inlichtingen over dit bericht verstrekt de heer J.K. Oolders, telefoon 0596-635289.