Provincie Overijssel

Drie ton geinvesteerd in recreatie en toerisme

De provincie Overijssel steekt drie ton in de recreatieve ontwikkeling van Overijssel. Deze bijdrage wordt verdeeld over een aantal projecten die zorg draagt voor de toeristische en recreatieve stimulering van de provincie. Het focuspunt ligt in deze subsidieronde op de watersport.

In het kader van de nieuwe beleidsnota recreatie en toerisme "Struinen door de Tuin van Nederland" kunnen de volgende projecten rekenen op een bijdrage van de provincie:

Strategisch plan Aanlegplaatsen Randmeren, stichting Gastvrije Meren. Subsidie: f 35.000,-

Deze stichting houdt de ontwikkeling van de Overijsselse watersport nauw in de gaten. Met name bij de Randmeren constateerde de stichting een gebrek aan aanlegplaatsen. Maar de financiering van het onderhoud van deze nieuw te bouwen aanlegplaatsen bleek een probleem. Vandaar de subsidie van de provincie.
Promotieplan Turfroute, regio IJssel-Vecht. Subsidie: f 40.000,-

De Turfroute loopt in Overijssel vanuit de Weerribben richting Meppel. Deze vaarroute levert als rondlopende vaarweg een goed beeld van de tijd dat deze een belangrijker verkeersader vormde in Noordoost-Nederland. Als toeristisch product kan deze route verder worden ontwikkeld en de promotie ervan moet grootschaliger en gelijktijdig worden ingezet. De provincie Overijssel wil wel dat het GOBT verder in deze ontwikkeling wordt betrokken.

Vaarboekje Drenthe-Overijssel Route, GOBT. Subsidie: f 53.550,-

Overijssel ontwikkelt, samen met een groot aantal partners, twee nieuwe toeristische vaarroutes: de Drenthe-Overijssel route en de Kop van Overijssel route. De routes worden voorzien van bewegwijzering langs het water en er komt een vaarroute boekje. De borden verstrekken tevens informatie over aanlegplaatsen, bezienswaardigheden en servicepunten. Overijssel verstrekt de helft van het benodigde subsidiebedrag

Passantenhaven Linderflier, gemeente Den Ham. Subsidie: f 23.168,75

In het revitaliseringsplan Linderflier wordt in de gemeente Den Ham voorzien in de aanleg van een nieuwe passantenhaven. Hierdoor dient de Puntbrug in het Zwolse Kanaal te Vroomshoop te worden verwijderd, waarvoor de gemeente een subsidieverzoek heeft ingediend.

Monitoringsonderzoek 2000-2003, stichting Waterrecreatie IJsselmeer en Randmeren. Subsidie: f 14.000,-

Deze stichting ontvangt de subsidie voor het doen van onderzoek naar de ontwikkelingen van de watersport in het IJsselmeer en het
Randmerengebied. Jaarlijks rapporteert de stichting haar bevindingen aan haar opdrachtgevers, waaronder de provincie Overijssel. In de beleidsplannen en visies worden de bevindingen van de stichting meegenomen. De provincie draagt daarom subsidie bij die is bestemd voor de komende vier jaar.

Naast deze nadrukkelijke investeringen in de Overijsselse watersport, voorziet het beleidsplan ook in een reeks van subsidies voor
cultureel-toeristische evenementen, onderzoek en extra openbaar vervoer. In deze subsidiereeks gaat het om de volgende projecten:

Doake 2001-2003, Stichting Man en Muis. Subsidie: f 30.000,-

Het gaat hierbij om een openlucht straattheaterfestival in de Kop van Overijssel. Dit vindt eind juni plaats. Zo'n vijftig artiesten treden er op, variërend van zanggroepen tot dans en literatuur. Gezien de gratis toegankelijkheid en de aantrekkingskracht voor toeristen verstrekt de provincie een subsidie van 10.000 gulden per jaar, over een periode van drie jaar.

Marketing Strategie Euregio, GOBT. Subsidie: f 8.925,-

Met dit vervolgtraject op het Toeristisch
Productontwikkelingsplan wordt onderzocht, hoe de gevonden uitkomsten het beste kunnen worden aangepakt in de promotie. Hiermee wordt een strategisch kader aangebracht waarbij de producten beter op elkaar kunnen worden afgestemd. De provincie Gelderland is om eenzelfde subsidie gevraagd.

Alternatief Vervoer Sallandse Heuvelrug, gemeente Hellendoorn. Subsidie: f 23.000,-

De provincie steunt met deze subsidie de gemeenten Hellendoorn en Holten in hun streven het aantal autopassages op de Sallandse Toeristenweg met tien procent te verminderen en meer buskaarten voor de Heuvelbus te verkopen. Om deze busritten financieel te stimuleren, levert de provincie een bijdrage.

Werkplan 2000, stichting Landelijk Fietsplatform. Subsidie: f 10.000,-

Deze stichting zet zich in voor het stimuleren van recreatie op de fiets. Onder andere in Overijssel. Zij doet dit door onder meer een fietskaart uit te geven, gidsen te actualiseren en een planologisch draaiboek op te stellen. Iedere provincie betaalt mee aan de subsidiëring van deze stichting.

Cultuurmagazine Overijssels Vechtdal 2000, Regio IJssel-Vecht. Subsidie: f 12.500,-

Bij het project Cultuurtoerisme Overijssels Vechtdal bleek dat er een behoefte bestond aan het continueren van de uitgave Cultuurmagazine Overijssels Vechtdal. Hoewel de pilot eind 1999 afliep, is toch besloten om het magazine uit te blijven geven vanwege de continuïteit die het magazine biedt voor het project. De provincie draagt een kwart bij in de kosten.

Bron: team communicatie,


© 17-01-2001 Provincie Overijssel