European Union


Fisheries : Commission opens investigation into proposed Belgian state aid scheme

DN: IP/01/61 Date: 2001-01-17

TXT: FR EN DE NL

PDF: FR EN DE NL

Word Processed: FR EN DE NL

IP/01/61

Brussel, 17 januari 2001

Visserij: Commissie opent een onderzoek met betrekking tot een voorstel voor een Belgische steunmaatregel

De Europese Commissie heeft een formeel onderzoek geopend met betrekking tot een voorstel voor een Belgische maatregel betreffende steunverlening voor visserijbedrijven of viskweekbedrijven met financiële moeilijkheden als gevolg van de stijging van de brandstofprijzen. België heeft de Commissie in kennis gesteld van een regeling in het kader waarvan financiering zou worden verleend voor leningen met rentesubsidies en voor die leningen ook gedeeltelijke staatswaarborg zou worden toegekend. De Commissie heeft op dit ogenblik twijfels over de verenigbaarheid van deze regeling met de bepalingen van de EU voor steunmaatregelen van de staten.

Het onderzoek van de Commissie betreft het voorstel van de Belgische autoriteiten om steun te verlenen voor leningen tegen verlaagde rente aan bedrijven in de sectoren visserij en aquacultuur. De Belgische autoriteiten zouden verder garant staan voor de helft van het bedrag van die leningen. De maatregel zou worden bekostigd via het Financieringsinstrument voor de Vlaamse visserij- en aquicultuursector, een regeling die in 1998 door het Vlaamse Gewest in het leven is geroepen.

In deze regeling is bepaald dat aan visserijbedrijven en viskweekbedrijven die als gevolg van buitengewone omstandigheden in financiële moeilijkheden zijn gekomen steun kan worden verleend in de vorm van gewaarborgde leningen tegen een lagere rente dan de gangbare rente. België stelt voor om deze regeling te gebruiken om de visserij te helpen het hoofd te bieden aan de problemen die zich op dit ogenblik in de sector voordoen wegens de stijging van de brandstofprijzen. In het kader van de regeling zouden de leningen voor de individuele bedrijven rechtstreeks worden gekoppeld aan de extra exploitatiekosten die voor de bedrijven ontstaan als gevolg van de stijging van de brandstofprijzen. Het voor deze maatregel voorgestelde budget bedraagt 125.000 .

De Commissie onderzoekt op dit ogenblik een aantal andere nationale steunregelingen die nog niet aan de Commissie zijn gemeld, zoals volgens de regels van het EG-Verdrag over steunmaatregelen van de staten had moeten gebeuren.