Actueel

Leefgebied hamsters door Raad van State beschermd
Bron: Projectbureau ELRO Utrecht

Datum actualiteit: 17-01-2001

De Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij gaf in 1998 ontheffing voor de aanleg van een bedrijventerrein in Heerlen/Aken. Na bezwaar is die ontheffing in april 2000 door de Raad van State vernietigd, zie 'AA6571". De Staatssecretaris heeft daarop wederom de bezwaren ongegrond verklaard, ook hiertegen is bezwaar gemaakt en beroep ingesteld.

De verschillende appellanten zijn het er niet over eens of een ontheffing wel noodzakelijk is. Bepalend hierin is de aan- of afwezigheid van hamsters in het plangebied.
De Staatssecretaris heeft hierover verschillende adviezen ingewonnen, en op basis daarvan bepaald dat slechts voor een gedeelte van het terrein een ontheffing noodzakelijk is. Volgens de Raad is dit terecht.

Voor het verlenen van ontheffing moet een dwingende noodzaak zijn. De Staatssecretaris voert hiertoe de werkgelegenheid in Limburg aan. Een mogelijkheid om die te bevorderen is de aanleg van een bedrijventerrein. Een onderzoeksrapport naar de gevolgen voor de natuur maakt niet duidelijk waarom dit gebied beter is dan de alternatieven.
Ook is niet aangegeven of een bedrijventerrein de enig mogelijke oplossing is voor het werkgelegenheidsprobleem.

Bij de hernieuwde beslissing op bezwaar heeft de Staatssecretaris niet bekeken of er inderdaad nog steeds een werkgelegenheidsprobleem is. De Raad erkent dat werkgelegenheid een reden kan zijn om ontheffing te verlenen, maar wil dan wel actuele gegevens zien.

De Raad begrijpt niet hoe, ondanks de aanleg van het bedrijventerrein, het leefgebied van de hamster in tact blijft. Ook ontbreken gegevens of er nog voldoende hamsters zijn.

Alles bij elkaar genomen vernietigt de Raad van State de beslissingen op bezwaar. De Staatssecretaris zal een nieuwe beslissing moeten nemen.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AA9523
(Zie het originele bericht)