FNV BONDGENOTEN

Woningraadgroep onbetrouwbaar in onderhandelingen

Woningraadgroep trekt eenzijdig onderhandelingsresultaat in

De WoningraadGroep (WRG) in Almere heeft zich een onbetrouwbare onderhandelingspartner getoond. FNV Bondgenoten en De Unie hebben in november en december van het afgelopen jaar onderhandeld over een sociaal plan bij de WRG. In december 2000 werd een onderhandelingsresultaat bereikt. De bonden wilden dit resultaat neutraal voorleggen aan de leden en niet met een positief advies. Als reactie daarop trok de WRG het resultaat eenzijdig in. 'Ongehoord en onbetrouwbaar', zo vinden de onderhandelaars van de vakbonden. 'Het bestaat toch niet dat je eerst de handen schudt over een resultaat en dan eenzijdig het resultaat intrekt'. De WRG weigert sindsdien langs normale weg alsnog een akkoord te bereiken.

Als klap op de vuurpijl heeft de WRG eenzijdig een sociaal protocol opgesteld en dat naar de eigen werknemers gestuurd. Dit sociaal protocol is beduidend slechter dan het onderhandelingsresultaat dat met de vakorganisaties was overeengekomen. De inkomensgarantie is nu bijvoorbeeld eenzijdig op 1 jaar vastgesteld in plaats van de overeengekomen 2,5 jaar. FNV Bondgenoten, De Unie en de Centrale Ondernemingsraad van de WRG nemen nadrukkelijk afstand van het protocol van de werkgever. De vakbonden beraden zich op verdere activiteiten. Daarbij kan gedacht worden aan juridische stappen.

De WRG is een fullservice dienstverlener aan woningcorporaties en vastgoedbeheerders. Het concern bestaat uit acht bedrijven met ieder een eigen specialisme op het gebied van automatisering, opleidingen, detachering, communicatie- en organisatieadvies, juridische dienstverlening en certificatie. Deze bedrijven worden losgekoppeld van de holding in Almere en apart verkocht. Bij de holding worden alle werknemers ontslagen. Bij de verschillende bedrijven is de werkgelegenheid onzeker. Alle varianten van management buy-out, tot verkoop of liquidatie passeren nu de revue. Door deze veranderingen dreigen werknemers hun opgebouwde arbeidsvoorwaarden te verliezen of soms ook werkloos te raken. Een goed sociaal plan is volgens de vakbonden dan ook pure noodzaak. In totaal werken 750 mensen bij de WRG.