CDA

CDA wil onderzoek naar strafrechtelijke aansprakelijkheid overheden

De CDA-Tweede Kamerfractie vindt dat het kabinet serieus nadere studie moet verrichten naar de mogelijkheden van strafrechtelijke aansprakelijkheid van overheden. De discussie loopt al wat langer, maar is naar aanleiding van de rampen in Enschede en Volendam actueler dan ooit.

Nu is het nog zo dat in sommige gevallen alleen lokale en provinciale overheden kunnen worden vervolgd. Dat kan uitsluitend als het gaat om taken die niet exclusief tot de gemeentelijke taken en activiteiten behoren en die dus ook door anderen dan de gemeente zouden kunnen worden verricht. Gaat het wèl om exclusieve taken op het gemeentelijk publieke domein dan kan de gemeente niet vervolgd worden. De Staat kan nooit worden vervolgd.

Het CDA wil bij monde van haar woordvoerder Peter van Wijmen dat er een onderzoek komt naar een wetswijziging waarbij het onderscheid tussen een gemeente of een andere overheid en het onderscheid van wel of geen exclusieve overheidstaken zou komen te vervallen. Van Wijmen wil graag inzicht in alle voors en tegens die aan een dergelijke strafrechtelijke vervolging kleven voordat hij tot een definitieve standpuntbepaling komt.