Lotus brengt hosted Collaboration Services op de markt

Eén oplossing voor Instant Messaging, e-meetings en virtuele werkruimten

Orlando, 17 januari 2001 - Lotus Development Corporation kondigt de Lotus Collaboration Services aan. Dit is een gehoste samenwerkingsoplossing waarmee klanten en Business Partners sneller en tegen lagere kosten Lotus-producten en -technologieën kunnen gebruiken. Lotus biedt twee methodes waarmee ondernemingen zich direct kunnen inschrijven voor gehoste samenwerkingsdiensten van Lotus.

De eerste methode biedt een geïntegreerde gehoste oplossing voor beveiligde Instant Messaging, e-meetings en virtuele werkplekken. De tweede methode, de embedded collaboration module, biedt gebruikers specifieke gehoste functionaliteit - zoals Instant Messaging of e-meetings - als link binnen web-gerelateerde oplossingen zoals helpdesk, customer relationship management en andere applicaties.

ISV's en service providers kunnen met Lotus Collaboration Services snel en eenvoudig persoonlijke oplossingen voor hun gebruikers ontwikkelen. Hiertoe behoren krachtige samenwerkingsmogelijkheden als Sametime- en QuickPlace-applicaties. Verder zal Lotus haar kennis en ervaring inzetten als actieve deelnemer in de 'Software als Service'-markt om de Lotus-productlijn te optimaliseren. Hiermee komt Lotus tegemoet aan de wensen van service providers en ISV's die de technologie van Lotus gebruiken in hun gehoste oplossingen.

"Gebruikers en partners vragen om nieuwe manieren om onze producten te kunnen benutten", zegt Lee Todd, Senior Vice-President Messaging and Collaboration van Lotus. "Met de gehoste softwaremodules kunnen we de voordelen van onze technologieën aanbieden aan een nieuwe groep klanten. Even belangrijk is de ervaring die we krijgen door deze oplossingen direct te hosten. Hierdoor kunnen we servicegerichte software ontwikkelen voor onze ISV- en service provider-partners."

Met Lotus QuickPlace en Sametime in een gehoste omgeving kunnen bedrijven makkelijk en snel samenwerken buiten de grenzen van de firewall. In deze gehoste omgeving kunnen meerdere onafhankelijke organisaties samengevoegd worden tot virtuele omgevingen die zich veilig buiten de firewall bevinden. Deze omgevingen kunnen bedrijfsproblemen oplossen. Managers kunnen eenvoudig en snel samenwerkingsoplossingen implementeren. Met de gehoste embedded softwaremodules van Lotus kunnen bedrijven gebruikmaken van specifieke gehoste functionaliteit van verschillende web-oplossingen, zonder installatie en beheer van aanvullende software.

De Lotus Collaboration Services bestaan uit een gehoste geïntegreerde oplossing, gebaseerd op Lotus Sametime en QuickPlace, die beveiligde Instant Messaging, e-meetings en virtuele werkplekken biedt. De belangrijkste elementen zijn:

- Lotus Collaboration Services Home Page - Een persoonlijke homepage waar gebruikers on line meetings kunnen aangaan en hun QuickPlace-werkplek kunnen bereiken.

- Lotus Collaboration Services Connect Client - Met deze component kunnen gebruikers zien of hun collega's on line zijn. Verder wordt het gebruikt om Instant Messaging-sessies te beginnen.

- Lotus Collaboration Services Meetings - De Meetings-pagina laat zien wanneer er meetings plaatsvinden en wie meedoen, en kan worden gebruikt om nieuwe e-meetings te plannen.

- Lotus Collaboration Services Workspaces - De Workspaces-pagina wordt gebruikt voor webgebaseerde samenwerking en biedt gecentraliseerde en self-service- werkplekken.

- Lotus hosted embedded collaboration modules - Deze modules zijn in eerste instantie gebaseerd op aanwezigheids-, Instant Messaging- en e-meetings-mogelijkheden van Lotus Sametime. Elke module gebruikt 'bouwstenen' en persoonlijke opties om oplossingen te creëren. Gebruikers schrijven zich in voor één of meerdere modules en passen deze dusdanig aan, dat ze voldoen aan hun wensen. Het aantal samenwerkingsmodules zal worden uitgebreid.

Beschikbaarheid
De Lotus Collaboration Services worden momenteel getest door een selecte groep gebruikers. De enkele, geïntegreerde oplossing voor eindgebruikers wordt in het eerste kwartaal van 2001 verwacht. De door Lotus gehoste oplossing met embedded samenwerkingsmodules wordt in de tweede helft van 2001 verwacht.

Over Lotus
Lotus Development Corporation is wereldwijd marktleider in softwareoplossingen voor messaging, collaboration en knowlegde management. Lotus richt zich met haar oplossingen op de kleine tot multinationale ondernemingen. Centraal in de oplossingen van Lotus staat het uitgangspunt dat Internettechnologie mensen op een wereldwijde schaal laat samenwerken. Lotus levert zowel de client- en server-, als de platformproducten voor (real-time) samenwerking, berichtenverkeer en applicatieontwikkeling. Daarnaast biedt Lotus een uitgebreid pakket van kantoor- en productivity-applicaties, compleet met Internetfunctionaliteit. Ondernemingen die kiezen voor Lotus-oplossingen, kunnen rekenen op professionele consultancy en dienstverlening van de Lotus Professional Services-organisatie en van de Lotus Business Partners.

Lotus is opgericht in 1982 en is sinds 1995 onderdeel van IBM. Het bedrijf heeft circa 8.500 medewerkers en brengt zijn producten wereldwijd via de meer dan 20.000 Business Partners in meer dan 80 landen op de markt. Algemeen telefoonnummer Lotus: 020 - 31 41 123.
Noot voor de redactie,