OPLEIDINGSCENTRUM SVS

Opleidingscentrum Afbouw geopend door minister Hermans

Assen.- Onder grote belangstelling van zo'n 300 gasten opende de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, de heer Hermans, maandag 15 januari het Opleidingscentrum Afbouw in Assen. Hij deed dat door de witte petjes van drie poppen op het decor, een schilder, een stukadoor en een verfspuiter, in een kleurrijk dessin te schilderen. Behalve een groot aantal ondernemers en vertegenwoordigers van allerlei brancheorganisaties en scholen waren aanwezig het gedeputeerde statenlid van de provincie Groningen, mevrouw De Meijer, de burgemeester van Assen, mevrouw Van As-Kleijwegt en een van de wethouders van Assen, de heer Piek.

Tijdens deze bijeenkomst maakte minister Hermans ook de winnaars van de nationale beroepenwedstrijden schilderen en stukadoren bekend. Hij huldigde Erwin Baars met een gouden medaille voor zijn uitstekende verzorgde stukadoorswerk. Een bijzondere vermelding betrof Erwins verstekken in het lijstwerk. Dezelfde eer viel te beurt aan Jurgen van Nijnatten. Hij had met optimale concentratie prima schilderwerk geleverd. Opvallend was Jurgens uitstekende verzorging van het gereedschap.

Minister Hermans benadrukte in zijn toespraak het belang van multifunctionele praktijkcentra voor het beroepsonderwijs, waarin theorie- en praktijklessen op elkaar kunnen worden afgestemd en waar dit centrum een voorbeeld van is. De opvallende, in regenboogkleuren geschilderde pilaar van het gebouw noemde hij symbolisch voor de steunpilaarfunctie die het Opleidingscentrum Afbouw in de noordelijke provincies heeft voor het vakonderwijs.

Ook gaf de minister aan dat uniformering van het onderwijs niet meer van deze tijd is. Opleiders moeten rekening houden met de diversiteit van de leerlingen. Ook leerlingen met weinig zitvlees moeten met succes een vakopleiding kunnen volgen en minimaal een startkwalificatie behalen. De samenwerking tussen het VMBO Nassau College en het Opleidingscentrum Afbouw juichte hij toe. Doorlopende leerlijnen tussen vmbo en mbo en tussen mbo en hbo zijn uitermate belangrijk en moeten meer aandacht krijgen.

Voorts deelde de bewindsman mee dat de uniformiteit in het beroepsonderwijs de langste tijd gehad heeft. Beroepsonderwijs moet afgestemd kunnen worden op regiogebonden wensen van de bedrijfstak omdat elke regio andere kenmerken heeft, bijvoorbeeld op het gebied van werkgelegenheid en de aard van het werkaanbod. Door daarmee rekening te houden, kunnen de beroepsopleidingen nog beter aansluiten bij de praktijk.

In de toespraak van de heer Van der Worp, voorzitter van het bestuur van het Opleidingscentrum SVS, stond centraal de gezamenlijkheid waarmee het Opleidingscentrum Afbouw tot stand gekomen is. Door gezamenlijk overleg en gezamenlijke inspanning van de gebruikers noemde hij het gebouw daarom een symbool voor het in Nederland zo geliefde poldermodel.

Die gezamenlijkheid betrof volgens de heer Van der Worp niet alleen de voorbereidingen, maar is ook van toepassing op de begeleiding van leerlingen die in het Opleidingscentrum Afbouw deelnemen aan een werkend-leren traject. Door werkgevers, theoriedocenten en praktijkinstructeurs onder één dak te huisvesten, kan de begeleiding en vakopleiding nog beter gestalte krijgen.

De voorzitter noemde voorts de diversiteit aan perspectieven die het gebouw biedt door de openheid van de architectuur. Deze symboliseert de uitstekende perspectieven voor jongeren die een vakopleiding in de afwerk- of afbouwsector kiezen.

De heer Verschoor, directeur van het Opleidingscentrum SVS en gastheer van deze bijeenkomst, besloot de bijeenkomst door de heer Hermans een litho van de Olympisch kunstenaar Clemens Briels te overhandigen en de eerste exemplaren van de gelegenheidsuitgave 'Opleidingscentrum Afbouw in Assen Geopend' aan mevrouw Van As en mevrouw De Meijer aan te bieden plus de mededeling dat alle gasten eenzelfde litho en de genoemde gelegenheidsuitgave bij hun vertrek meekrijgen.

In het Opleidingscentrum Afbouw zijn gevestigd twee afdelingen van regionale opleidingencentra, namelijk het Noorderpoortcollege en het Drenthe College, twee samenwerkingsverbanden praktijkopleiding, het SPOS Groningen/Drenthe en het SPS Noorden des Lands. Ook heeft het Opleidingscentrum SVS er een regiokantoor en opleidingsfaciliteiten, waar werkenden en werkzoekenden terecht kunnen voor cursussen en scholingstrajecten.