Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis-Vlaanderen zendt hulpgoederen naar Tadzjikistan Internationale Rode Kruis vraagt steun voor vergeten crisissituatie

Morgen, woensdag 17 januari, zendt Rode Kruis-Vlaanderen vanuit Antwerpen per boot en (vanaf Rusland) per spoor 20.235 liter zonnebloemolie en 21.750 kilogram bloem naar Tadzjikistan. Deze hulpactie werd mogelijk dankzij een gift van 1 miljoen frank van de provincie Vlaams-Brabant.

In Tadzjikistan, het nu armste land van de vroegere Sovjet-Unie, leeft 85 % van de bevolking onder de armoedegrens. De economie en de gezondheidsvoorzieningen zijn er compleet ineengestuikt. Afgelopen zomer werd het land getroffen door droogte, de ergste in 74 jaar. Hierdoor worden miljoenen mensen, vooral kleine landbouwers, ernstig bedreigd met een voedseltekort. Veel Tadzjieks leven vandaag op één maaltijd per dag van thee en brood. Mensen die op het platteland en op grote hoogte wonen, ontberen verwarming en elektriciteit. Kinderen hebben geen kleding om zich goed te beschermen tegen de erge winterkoude.

Het Internationale Rode Kruis lanceerde een oproep om 250.000 Tadzjieks te helpen de winter door te komen. "Hiervoor is veel geld nodig. De steun vanuit Vlaanderen is dan ook heel welkom", zegt Roger Bracke, die tweemaal ter plaatse is geweest om de noden in kaart te brengen. "De bedoeling is om zaden te verdelen aan families zodat zij vanaf eind februari opnieuw gewassen kunnen planten. Het Internationale Rode Kruis start intussen met de verdeling van voedsel aan de meest behoeftigen." Tot nu toe werd slechts een klein deel van de oproep ingevuld. Het Rode Kruis doet dan ook een dringende oproep om meer aandacht en steun voor deze vergeten crisissituatie.

Brussel, 16 januari 2001