Gemeente Capelle a/d IJssel

Strengere regels bij ophalen kleding

Jaarlijks vragen vele instellingen aan het college van burgemeester en wethouders toestemming om huis-aan-huis bruikbare kleding te mogen inzamelen. De inzameling van geld of goederen voor een ideëel doel is geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening (art 4.2.1). Wildgroei ten aanzien van deze activiteit, door niet door het Centraal Bureau Fondsenwerving te Amsterdam gecertificeerde instellingen, doet zich echter steeds meer voor. Omdat de prijs van textiel relatief hoog is, komt het steeds vaker voor dat onbetrouwbare inzamelaars zonder vergunning langs de deuren gaan om textiel op te halen. Het gemeentebestuur van Capelle heeft nu besloten om de regels aan te scherpen.

Met ingang van 1 januari 2002, onder toepassing van een overgangsregeling van één jaar voor de huidige vaste landelijk opererende inzamelaars, wordt het beleid voor het huis-aan-huis inzamelen van bruikbare kleding als volgt gewijzigd:

Per kalenderjaar worden verspreid over het hele jaar maximaal vier huis-aan-huis kledinginzamelingen toegestaan. Alleen landelijk opererende charitatieve instellingen komen in aanmerking voor een vergunning. Zij moeten bovendien voldoen aan de door het Centraal Bureau Fondsenwerving te Amsterdam gestelde eisen ten aanzien van bestuur, beleid, activiteiten, verslaglegging en financiële aspecten. Een vergunning voor het huis-aan-huis inzamelen van kleding in 2002, op basis van artikel 4.2.1. van de Algemene Plaatselijke Verordening, moet schriftelijk voor 1 oktober 2001, onder vermelding van de gewenste periode, worden aangevraagd bij het college van burgemeester en wethouders. De instellingen moeten altijd de gemeente schriftelijk laten weten hoeveel kilogram kleding zij per inzamelactie ophalen.

Jaarlijks wordt een rouleersysteem gehanteerd. Dit om te voorkomen dat steeds dezelfde instellingen kledinginzamelacties houden. De gemeente publiceert via de gemeentepagina in het huis-aan-huisblad IJsselpost de instellingen aan wie in een bepaald kalenderjaar met vermelde inzamelperiode een vergunning is verleend om te mogen inzamelen. Met in achtneming van het rouleersysteem geldt als criterium voor toekenning: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Overigens blijft ook na herziening van het beleid de mogelijkheid bestaan om ten behoeve van specifieke eenmalige hulpacties (b.v. bij rampenbestrijding) vergunning te verlenen onder door het college van burgemeester en wethouders te stellen voorwaarden ten aanzien van verslaglegging/ verantwoording.

Het jaar 2001 vormt in dit verband een overgangsjaar.

Inzamelingen die uitsluitend plaatsvinden in kerken en incidenteel bij wijze van noodoplossing in particuliere ruimten (b.v. garages), blijkens vaste jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, kunnen niet worden aangemerkt als een openbare inzameling op de weg of aan huis.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht staat het besluit tot vaststelling van beleidsregels geen bezwaar/beroep open tegen een beslissing die met toepassing van deze beleidsregels wordt genomen.