Gemeente Capelle a/d IJssel

Verwijderen reclameborden

In Capelle aan den IJssel zijn her en der reclame- en/of verwijzingsborden naar bedrijven geplaatst. Aangezien de gemeente tot op heden geen vastgesteld reclamebeleid hiervoor heeft ontwikkeld, is op sommige plaatsen in de gemeente een muur van borden ontstaan. Dit is geen fraai beeld en suggereert een grote leegstand op het terrein waar ze zijn geplaatst.

Daarom heeft de gemeente onlangs een groot aantal makelaars aangeschreven met het verzoek hun reclamebord, dat op openbare grond is geplaatst, te verwijderen.

De makelaars die deze borden geplaatst hebben, hebben geen vergunning aangevraagd of hiervoor een vergoeding betaald. In de reclamenota die - naar verwachting - medio 2001 verschijnt, wordt geregeld wanneer dergelijke borden wel geplaatst mogen worden en welke kosten hieraan verbonden zijn. Waarschijnlijk wordt ook de verschijningsvorm en het formaat van de borden voorgeschreven.

Voorlopig is een tijdelijk gedoogbeleid vastgesteld. Uitgangspunt van dit beleid is dat dergelijke borden op eigen terrein geplaatst worden of aan de eigen gevel gehangen worden. Voor het plaatsen van zogenaamde verwijzingsborden (te koop, te huur of hier wordt gebouwd ) op openbare grond zijn wij bereid een tijdelijke gedoogbeschikking af te geven, gecombineerd met een contract voor het gebruik van de openbare grond.

Een dergelijke beschikking wordt alleen afgegeven indien het gaat om een bord dat verwijst naar een bouwwerk in aanbouw, of een met naam en adres genoemd te huur of te koop staande bedrijfsruimte. Het bord moet in de directe nabijheid staan van bedoelde bedrijfsruimte en het mag geen hinder voor omwonenden of in de nabijheid gelegen bedrijven opleveren.

Tenslotte dient het bord de bereikbaarheid van in de grond gelegen kabels en buizen niet in de weg te staan. Een dergelijke beschikking wordt op uw schriftelijk verzoek afgegeven voor de periode dat het bord feitelijke betekenis heeft, met een maximum van een half jaar.

Voor de huur van de grond (gemeten tussen de diverse bevestigingspunten) brengen wij u een tarief in rekening, dat gerelateerd is aan de huur van openbare grond voor standplaatsen (circa 225,-- per m²). In het door de gemeente te ontwikkelen reclamebeleid worden nadere voorstellen gedaan ten aanzien van dit onderwerp.

De overige borden (die bijvoorbeeld alleen naamsbekendheid beogen, hinderlijk geplaatst zijn of niet in de directe nabijheid staan van het te bouwen, te huren of te kopen object) worden vanaf week 5 van 2001 door ons verwijderd. Deze verwijderde borden zijn binnen twee weken bij de gemeente op te halen, tegen betaling van de door ons gemaakte kosten van verwijdering, opslag en administratie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Informatiecentrum van de gemeente, telefoon 284 84 84.