Partij van de Arbeid

Den Haag, 17 januari 2001

VRAGEN VAN HET LID KORTRAM (PVDA) AAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEU EN AAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN

1. Herinnert u zich mijn vragen over toegankelijkheid, brandveiligheid en asbest op scholen? (1)

2. Is mijn conclusie juist dat het Bouwbesluit wel specifieke regels aanreikt om brandveiligheid voor bepaalde gebouwfuncties te realiseren maar geen specifieke regels aanreikt voor scholen? Zo neen, welke conclusie moet ik dan trekken? Zo ja, kunt u mij uitleggen waarom dat dan zo is?

3. Kunt u nader toelichten waarom - zoals u aangeeft - toezicht op de handhaving door gemeenten van bouwvoorschriften voor scholen niet onder verantwoordelijkheid van VROM valt maar het opstellen van bouwregelgeving weer wel? Is het waar dat de inspectie van Volkshuisvesting dit onderscheid in de praktijk zelf niet altijd maakt?

4. Kunt u aangeven welke inspectie nu wel verantwoordelijk is voor het toezicht op de handhaving van brandveiligheid?

5. Vindt u de voorgestelde maatregelen voor schoolgebouwen waarin asbest aanwezig is adequaat genoeg?

6. Kunt u alsnog aangeven in hoeverre er sprake is of kan zijn van risico's van gebruikers van de in het onderzoek genoemde gebouwen?

7. Kunt u alsnog op korte termijn representatief onderzoek laten uitvoeren naar de in dit TNO-rapport gesignaleerde verschijnselen?

(1) Gesteld op 17 november 2000