PERSBERICHT

Winkels weren hout met arseen- en chroomhoudende verduurzamingsmiddelen

Leidschendam, 17 januari 2001 - De detailhandel - vertegenwoordigd door de Vereniging van Winkelketens in de Doe-Het-Zelfbranche (VWDHZ) en de Nederlandse Werkgeversvereniging van groen- en tuincentra (NVT) - wil stoppen met de inkoop van hout dat is behandeld met arseen- en chroomhoudende verduurzamingsmiddelen.

De desbetreffende winkels zullen leveranciers en verduurzamers van hout dringend verzoeken om direct te stoppen met het gebruik van arseen- en chroomhoudende verduurzamingsmiddelen voor hout voor de consumentenmarkt. Bij de inkoop van nieuwe partijen geïmpregneerd hout zullen de leden van de VWDHZ en NVT een verklaring eisen dat het hout verduurzaamd wordt met middelen die geen arseen of chroom bevatten.

VWDHZ en NVT hebben minister Borst vorig jaar verzocht géén totaal handelsverbod voor verduurzaamd hout af te kondigen, maar om wél productinformatie en gebruiksvoorschriften voor verduurzaamd hout op te nemen in het warenwetbesluit. Mocht er - ondanks dit verzoek - toch een handelsverbod komen dan willen VWDHZ en NVT de toezegging dat bestaande voorraden verduurzaamd hout van de detailhandel mogen worden uitverkocht.

Een aantal politieke partijen in de Tweede Kamer vindt dit laatste een redelijk verzoek van de detailhandel. Beide brancheorganisaties zullen hun standpunten tijdens de volgende hoorzitting - begin februari - herhalen en aandringen op snelheid zodat ook de consument geïnformeerd gaat worden over diverse aspecten van verduurzaamd hout.

De VWDHZ is de brancheorganisatie van de grote winkelketens in de doe-het-zelfbranche. De acht leden van de VWDHZ vertegenwoordigen meer dan 80% van de branche.
De NVT is de brancheorganisatie waar meer dan de helft - ongeveer 290 - van de tuincentra in Nederland bij is aangesloten. Deze leden vertegenwoordigen zo'n 70% van de totale omzet in de tuincentrumbranche. Beide organisaties houden zich actief bezig met het behartigen van de belangen van leden op het gebied van milieu, veiligheid en gezondheid.