CDA

CDA wil hogere vergoeding studiekosten voor middeninkomens

Gezinnen met een middeninkomen moeten een verdere tegemoetkoming in de studiekosten van hun kinderen krijgen dan minister Hermans voorstelt. Het CDA-kamerlid Aart Mosterd heeft hiervoor wijzigingsvoorstellen ingediend op het Wetsvoorstel Tegemoetkoming Onderwijsbijdrage en Schoolkosten (WTOS).

De CDA-fractie heeft de afgelopen jaren consequent gepleit voor gerichte lastenverlichting voor burgers, met name voor wonen, onderwijs en zorg. Deze kosten zouden gemaximaliseerd moeten worden.

Percentage eigen bijdrage studiekosten voor middeninkomens verlagen In het voorstel van minister Hermans moeten mensen met een middeninkomen 26% van het bedrag dat ze meer verdienen dan 60.000 gulden, zelf bijdragen aan de studiekosten van hun kinderen. Aart Mosterd stelt voor dit percentage te verlagen naar 10%. Omdat dit een vorm van gerichte lastenverlichting is, kan dit, wat Mosterd betreft, worden gedekt uit de inkomstenmeevallers.

Aart Mosterd vindt verder dat er een betere tegemoetkoming moet komen voor de hoge reiskosten voor leerlingen in het voortgezet onderwijs die verder dan 15 kilometer moeten reizen en voor MBO'ers van 16 tot 18 jaar (vanaf 18 jaar krijgen zij een OV-kaart). Ook hiervoor moet minister Hermans extra geld vrij maken. Reiskosten mogen geen beperkende factor zijn in het volgen van dit onderwijs, vindt Mosterd.

Woordvoerder: Aart Mosterd tel.070-3182548
Voor verdere informatie: Marianne Fennema 070-3182512 of 06-53267862