Politiebericht Groningen: Groningen 17-01-2001 Parketpolitie succesvol bij actie Zwarte Piet Woensdag 17 januari 2001

Onder de naam Actie Zwarte Piet heeft de afdeling parketpolitie van Regiopolitie Groningen in de eerste drie weken van de maand december van het vorig jaar in de hele regio nog openstaande geldboetes geïnd en nog niet ondergane andere straffen ten uitvoer gelegd. Tijdens de actie werd een bedrag van bijna 56.000 gulden aan niet betaalde boetes alsnog geïnd. Daarnaast werden 175 andere vonnissen, variërend van invorderen van rijbewijzen, buiten gebruikstellen van voertuigen en gijzelen van verdachten, ten uitvoer gelegd. In totaal werden 43 verdachten aangehouden voor het uitzitten van nog openstaande vrijheidsstraffen.

Agenten van de parketpolitie zijn in de periode tussen 1 en 24 december dagelijks bezig geweest met het opsporen van personen die nog geldboetes moesten betalen of anderszins nog een opgelegde straf moesten ondergaan. Daarbij werden 249 nog niet betaalde boetes alsnog geïnd Dat leverde een bedrag op van 55.803,35 gulden. Eén verdachte, een 54-jarige inwoner van Tolbert had nog 30 geldboetes openstaan. Hij voldeed een bedrag van 6700 gulden. Met gebruikmaking van het dwangmiddel buitengebruikstelling werd 84 geldboetes alsnog betaald. Vijfentwintig vonnissen konden worden afgehandeld doordat éénentwintig mensen geldboetes betaalden om te voorkomen dat ze een vrijheidsstraf moesten ondergaan. Hen was een gevangenisstraf in het vooruitzicht gesteld wegens het plegen van strafrechtovertredingen, die kon worden afgekocht door het betalen van een geldboete.

Tweeëntwintig verdachten werden door de parketpolitie aangehouden en ingesloten om een gevangenisstraf variërend van enkele dagen tot soms enkele jaren te ondergaan. Daarmee werden 24 rechtbankvonnissen ten uitvoer gelegd. Daarnaast werden nog eens éénentwintig mensen aangehouden en ingesloten omdat zij een hen opgelegde vrijheidsstraf niet wilden of konden afkopen. Zes mensen werden door de parketpolitie aangehouden en meegenomen voor het ondergaan van een gijzeling van één tot zeven dagen, afhankelijk van de beslissing van de Kantonrechter. Daarmee werden 21 vonnissen, voor het overgrote deel opgelegd voor het plegen van verkeersovertredingen, ten uitvoer gelegd. Tenslotte werden zevenendertig zogenaamde niet onherroepelijke vonnissen betekend. Dat wil zeggen dat tegen deze opgelegde straffen nog rechtsmiddelen openstaan en mensen dus nog hoger beroep kunnen aantekenen.

Het tijdstip voor het uitvoeren van de actie van de parketpolitie is bewust gekozen. De betalingsbereidheid blijkt in de maand december hoger te zijn dan in andere maanden van het jaar. Veel mensen die nog boetes hebben openstaan kiezen voor betaling daarvan om te voorkomen dat ze de Kerstdagen in gevangenschap moeten doorbrengen. Ook blijkt dat mensen over meer geld beschikken doordat in december allerlei (salaris)toelagen worden uitgekeerd. Omdat het in december vroeg donker is, is eveneens gemakkelijker vast te stellen of een verdachte in een woning aanwezig is. Een bevel tot binnentreden in een woning mag namelijk alleen worden gebruikt als ook daadwerkelijk is vastgesteld dat er in de betreffende woning mensen aanwezig zijn. Dat kan gemakkelijker wanneer in de woningen licht brandt. Aan de actie van de parketpolitie gingen enkele maanden aan voorbereiding vooraf. Inlichtingen, afdeling Communicatie, 0900 8844