CDA

Zeedagenregeling in alle EU landen

Straatsburg, 17 januari 2001

Tijdens voorbereidend overleg over de herziening van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid na 2002 pleitte CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat voor een zeedagenregeling in alle Europese landen. Volgens hem is die regeling het enige programma binnen het Meerjaren Oriëntatie Programma wat goed heeft gefunctioneerd met het oog op het naleven van de quota. Vandaar dat ook de andere EU-landen dit moeten overnemen.

Maat vindt dat de EU het gedogen van onvoldoende quota-controle keihard moet gaan aanpakken. Op dit moment worden landen die het niet zo nauw nemen beloond met extra vangsten ten koste van landen zoals Denemarken en Nederland die zaken als quotum-controle en de berekening van vangstcapaciteit wel op orde hebben.

Maat: "Ik pleit voor de volgende zaken.

1. Versterking van de controle op quota. Landen die geen adequaat systeem kennen dienen te worden bestraft met quotumschorsing
2. een nieuw herstructureringsprogramma ter vervanging van het huidige MOP. De EU-subsidies dienen ten goede te komen voor werkelijke capaciteitsbeperking, milieu en kwaliteitsinvesteringen. Actiepunten daarin zijn: een zeedagenregeling, een premieregeling voor nettengebruik dat bijvangsten beperkt, een set-aside regeling voor regio´s die zwaar worden getroffen door achteruitgaan van de visstand, het opzetten van een ecologie/economie programma voor kwetsbare regio´s waarbij vissers een centrale rol spelen.

3. De vorming van een Noordzeeberaad waarin de EU visserijministers de visserijorganisaties, natuurorganisaties, consumentenorganisaties en parlementsleden een rol spelen bij de vorming van het beleid.
4. Een centrale rol van voedselveiligheid. De dioxinegehalten moeten worden aangepakt. Zonder een strakke aanpak is de huidige vismeelindustrie gedoemd te verdwijnen. Ook zal de standaard voor visvoer voor de aquacultuur fors moeten worden aangepast.

5. Gezien de forse milieuproblemen in de Oostzee zal voor vis een overgangstermijn moeten worden ingesteld bij toetreding van de nieuwe EU-landen in Noordoost Europa."

Woordvoerder: Albert Jan Maat. tel. 00-33 388 17 5954