CDA

Jonge boeren extra achtergesteld

Straatsburg, 17 januari 2001

Het Europees landbouwbeleid lijkt erop gericht te zijn om jonge boeren te ontmoedigen het bedrijf voort te zetten. CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat vindt dit een verkeerde weg omdat juist gemotiveerde producenten nodig zijn om de problemen op landbouwgebied op te lossen. Dit zegt hij tijdens de plenaire behandeling van het initiatiefrapport over de situatie en vooruitzichten van jonge landbouwers in de EU.

Maat: "Wie in Europa boer wil worden moet meer doen dan elders ter wereld. De boeren moeten rekening houden met landschap en cultuurvoorwaarden, de strengste consumentenvoorwaarden hanteren, en grote verscheidenheid aan produkten leveren en dierenwelzijn als topeis hanteren. Daarnaast worden boeren verantwoordelijk gehouden voor het product, ook al is het al van het erf. Maatschappelijk ondernemen ten voeten uit, jonge boeren moeten dus schapen met vijf poten zijn".

Volgens Maat kan het huidige EU-landbouwbeleid het tempo van de sector niet bijhouden. Daarom moet het consumentenbeleid worden ondergebracht bij landbouw. Ook zal het nieuwe EU beleid moeten worden geijkt op de nieuwe oriëntatiepunten: premiestelsel gekoppeld aan kwaliteit en landschaps- en milieubescherming; een eco-toeslag voor afnemers en een versterking van de marktpositie van consumenten. Waar wel eco-toeslagen voor stroom en energie bestaan en niet voor landbouwproducten.

Ook is het evenwicht op de voedingsmarkt zoek. Supermarkten krijgen door schaalvergroting bijna monopolieposities. Het evenwicht op de markt is zoek. Eurocommissarissen Monti en Bolkestein, specialisten voor mededinging, schieten hopeloos tekort en dragen bij aan de verstoring van de agrarische markten, waar supermarktinkopers monopolie-posities krijgen.

Het Europees Parlement vraagt daarom aan de Europese Commissie om een evaluatie van het EU-beleid voor startende boeren.

Woordvoerder: Albert Jan Maat, tel: 00-33 388 17 5954