Gemeente Zaanstad

.


Vijfhoek mogelijk nieuwe locatie voor gevangenis B&W-voorstel naar Raad en Rijksgebouwendienst

Burgemeester en wethouder van Zaanstad vinden dat de Vijfhoek een geschikte plek is voor de Penitentiaire Inrichting Overamstel (de ´Bijlmerbajes´). Er zijn twee mogelijke plekken: het Vijfhoekpark en het sportveldenterrein. Hierover volgt nog nadere studie en overleg.

B&W gaan hun voorstel voorleggen aan de Gemeenteraad van Zaanstad en aan de Rijksgebouwendienst.

De Amsterdamse gevangenis dient uiterlijk in 2004 weg te zijn van haar huidige plek. De Rijksgebouwendienst vindt Zaanstad een goed alternatief. In eerste instantie dacht men aan het Hembrugterrein, dat al eigendom is van de Staat. Zaanstad wil die strategische locatie echter vrijhouden voor andere stedelijke ontwikkelingen. Daarom heeft Zaanstad naar alternatieve locaties gezocht.

Een groot aantal plekken in de gemeente zijn onderzocht en getoetst aan eisen van de RGD en aan eigen gemeentelijke plannen. Uiteindelijk kwam de Vijfhoek (meer specifiek: het gedeelte tussen de Thorbeckeweg en het industriegebied Achtersluispolder) het beste uit de bus. De locatie in Zaandam-Zuid is gelegen aan een goede uitvalsweg richting Amsterdam en ligt qua afstand dichtbij de hoofdstad. Het gevangenisgebouw kan met de ´korte kant´ langs de weg komen te liggen en is goed ´in het groen´ in te passen, waardoor het de omgeving niet zal domineren. B&W vinden ook dat het gebouw, dat door een vooraanstaande architect zal worden ontworpen, goed kan passen bij de revitalisering van de Achtersluispolder waaraan momenteel gewerkt wordt. Over de exacte plek hebben B&W nog geen uitspraak gedaan: dat zou het Vijfhoekpark kunnen zijn of de plek van de huidige sportterreinen. Compensatie van groen danwel de aanleg van een nieuw sportpark zijn vanzelfsprekend, aldus B&W.

Andere locaties vielen af vanwege slechte bereikbaarheid over de weg en per openbaar vervoer, te grote afstand naar Amsterdam, te lange proceduretermijnen, te weinig ruimte en ook vanwege strijdigheid met andere geplande ontwikkelingen.

De Penitentiaire Inrichting zal gaan bestaan uit een gevangenis en een grenshospitium. In de gevangenis komen circa 500 cellen, in het grenshospitium komt plaats voor circa 180 personen. De instelling zou een flinke impuls voor de werkgelegenheid in Zaanstad betekenen met tussen de vijf- en zeshonderd directe arbeidsplaatsen en veel economische spin-off.

Zaanstad, 17 januari 2001