Universiteit van Utrecht

12 januari 2001

Genetische manipulatie van gewassen wel of niet geoorloofd?

Op woensdag 17 januari organiseert de Utrechtse Biologen Vereniging (UBV) een discussieavond over genetische manipulatie van gewassen. Onder de titel 'Het genetisch diner' zullen Geert Ritsema van Greenpeace en de Utrechtse hoogleraar Sjef Smeekens de voors en tegens beargumenteren om vervolgens met elkaar in discussie te gaan.

Geert Ritsema, campagneleider 'Genetische manipulatie' van Greenpeace Nederland is tegen genetische manipulatie. Volgens hem brengen genetisch gemanipuleerde organismen die zich verspreiden in het milieu, ernstige en onherroepelijke schade toe aan de biodiversiteit. Dat maakt voor hem de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen in het open veld onverantwoord.

Prof.dr. Sjef Smeekens, hoogleraar 'Moleculaire plantenfysiologie' aan de faculteit Biologie zal 'voor' pleiten. Volgens Smeekens ontstaat met behulp van genetische modificatie de mogelijkheid om gewassen te kweken die bijvoorbeeld goed gedijen in de klimaatomstandigheden van sommige derdewereld landen. Door het percentage noodzakelijke vitamines en mineralen in deze gewassen te verhogen kan ook de consumptie efficiënter worden gemaakt.

Ritsema en Smeekens krijgen ieder 20 minuten de tijd om hun standpunt naar voren te brengen. Vervolgens zal onder leiding van de voorzitter van de UBV aan de hand van een aantal stellingen een discussie plaatsvinden tussen beide sprekers en het publiek.

Woensdag 17 januari 2001 om 19.00 uur
F.A.F.C. Wentgebouw (groene zaal), Sorbonnelaan 16, De Uithof, Utrecht
Discussieavond: 'Het genetisch diner'
Kaarten à '2,50 zijn verkrijgbaar aan de zaal