Volksunie

Ex-NAVO-secretaris-generaal wast handen in onschuld (17/01/01)

Voormalig NAVO-secretaris-generaal Javier Solana, wijst elke verantwoordelijkheid voor het uranium-dossier van de hand. Volgens hem moeten de NAVO-lidstaten klaarheid scheppen over de gevolgen van munitie met verarmd uranium voor mens en milieu.

De VU&ID-europarlementsleden Nelly Maes en Bart Staes reageren ontgoocheld op de uitlatingen van Solana. In een recente documentaire had dr. Asaf Durakovic, een oud-medewerker van het Pentagon, immers verklaard dat het Amerikaanse leger en de NAVO reeds vóór de Golfoorlog op de hoogte waren van de gezondheidsrisico's.

Maes voelde Javier Solana in z'n functie van speciaal vertegenwoordiger voor het buitenlands en veiligheidsbeleid aan de tand over het gebruik van verarmd uranium in Bosnië-Herzegovina en Kosovà. Zij wilde weten of het NAVO-bondgenootschap inderdaad beschikt over het bewijsmateriaal waarvan sprake in de televisiedocumentaire met dr. Asaf Durakovic. Hij toonde aan dat de inademing van deeltjes verarmd uranium een ernstig risico vormt voor de gezondheid van de soldaten en de burgerbevolking in conflictzones. "Het is onaanvaardbaar dat de betrokkenen hiervan niet op de hoogte werden gebracht door de NAVO," aldus het europarlementslid.

Haar collega Staes vraagt zich trouwens af waarom de NAVO nog steeds de gezondheidsrisico's ontkent van munitie met verarmd uranium. Na de Golfoorlog en de conflicten in de Balkan werden soldaten ziek en niemand weet hoeveel slachtoffers er nog zullen volgen. Er moet zo snel mogelijk een geloofwaardig antwoord komen op alle prangende vragen over munitie met verarmd uranium. Tegelijkertijd dringen Maes en Staes aan op een totaalverbod voor de aanmaak en het gebruik van deze munitie. Zoniet dreigt een nieuwe wapenwedloop met ongewenste effecten voor mens en milieu.

De VU&ID-europarlementsleden hopen dat in het kader van het door milieucommissaris Margot Wallström aangekondigde Euratom-onderzoek ook soldaten en burgers die in aanraking kwamen met verarmde uraniumdeeltjes grondig en langdurig worden onderzocht. In hun ogen vormt het uraniumdossier een bijkomend argument om de regels in verband met geheimhouding van EU- en NAVO-documenten aan te passen.

Auteur:
VU&ID-fractie - Europees Parlement
Nelly Maes en Bart Staes - Leden van het Europees Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Filip Vandenbroeke
Telefoon: 02/284.7.642.
Fax: 02/284.9.642.
E-post: fvandenbroeke@europarl.eu.int