Dienstenbond CNV


SER-voorzitter Herman Wijffels:
"Mensen moeten door deze fase heen"

"Ik heb de neiging om te zeggen dat we in een fase zitten waar de mensheid doorheen moet. Men zal op den duur begrijpen dat het puur gericht zijn op materialisme niet gelukkiger maakt". Dit stelt SER-voorzitter Herman Wijffels in het januarinummer van Akkoord, het bondsblad van de Dienstenbond CNV.

Wijffels spreekt over post-materialisme, de periode waarin steeds meer mensen gaan inzien dat er ook andere waarden zijn. De SER-voorzitter signaleert een groeiende groep in de bevolking die er zo over denkt. "Nog niet zo'n heel grote groep, maar er worden wel afwegingen gemaakt. Het is een fenomeen dat aan kracht wint. Tegelijk moet je constateren dat we, als gekeken wordt naar de materiële welvaart, nog nooit op zo'n hoog niveau hebben geleefd. Naarmate de welvaartsbehoeften steeds meer worden ingevuld, krijgt ook de niet-materiële oriëntatie aandacht".
Hij vindt het eigenlijk logisch dat werknemers niet meer alleen kijken of ze prettig werk kunnen vinden, maar ook naar het element van plezierig leven. "Dat geldt ook voor koopgedrag. Mensen willen weten of er kinderarbeid aan te pas is gekomen bijvoorbeeld en of er op een nette manier met het milieu is omgesprongen. Ook wordt opgelet of een bedrijf zich wel als een goede burger in de samenleving gedraagt". Tot deze voorhoede rekent hij dus ook de vakbeweging die altijd een onmisbaar instrument is geweest voor eerlijk delen. "De vakbeweging is ook goed aangesloten op nieuwe trends. Dat zie je in de manier waarop CAO's worden afgesloten. Zichtbaar is dat CAO's à la carte en CAO's op maat in een behoefte voorzien en worden toegesneden op de individuele wensen. De kwaliteit staat voorop. De combinatie van arbeid en zorg is een voorbeeld, net zo als bestrijding van werkdruk en het streven naar employability. De vakbeweging is wat dat betreft de tolk van haar achterban. Zelf zit ik hier in de SER op de lijn dat we die positieve tendensen moeten versterken. Dat lijkt mij beter dan preken over wat er allemaal niet deugt".

Hoofddorp, 17 januari 2001