Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=407277



De Voorzitter van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Mensenrechten en Vredesopbouw Afdeling Goed Bestuur en Vredesopbouw Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Nederland

Datum 17 januari 2001 Auteur Mette Gonggrijp

Kenmerk DMV/VG-634/00 Telefoon 070-3485337

Blad /4 Fax 070-3485049

Bijlage(n) E-mail mette.gonggrijp@minbuza.nl

Betreft Verkiezingswaarneming

Zeer geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik U mede namens mijn collega voor Ontwikkelingssamenwerking een overzicht toekomen van verkiezingen waar Nederland overweegt om in 2001 waarnemers naartoe te zenden.

Graag wil ik benadrukken dat het slechts om een indicatief overzicht gaat. In veel gevallen is de precieze datum van de verkiezingen nog niet bekend, is uitstel niet uitgesloten en is het nog niet zeker of er internationale waarnemers zullen worden uitgenodigd door de desbetreffende autoriteiten. Daarnaast hangt de besluitvorming omtrent Nederlandse deelname af van afstemming in EU-kader, van de politieke ontwikkelingen in het desbetreffende land en van de mogelijkheid om lokale waarnemingsmissies in te zetten.

Bij het totstandkomen van het overzicht zijn de aangescherpte richtlijnen vervat in mijn brief dd 25 oktober 1999 in acht genomen. Dit houdt in dat is bezien of de verkiezingen een daadwerkelijke impuls voor voortgang in het democratiseringsproces betekenen en of Nederland een bijzondere relatie heeft met het desbetreffende land vanuit buitenlands politiek oogpunt dan wel vanuit het oogpunt van ontwikkelingssamenwerking.

Gaarne verneem ik voor deelname aan welke verkiezingen er bij Uw Commissie in principe belangstelling bestaat. Nadere informatie zal U dan, zodra beschikbaar, toegaan. Ik stel voor een en ander op praktische wijze te doen verlopen via directe contacten tussen de desbetreffende ambtenaar van mijn departement en de griffier van Uw Commissie. Een overeenkomstige brief richt ik ook aan de Voorzitter van de Eerste Kamer.

de Minister van Buitenlandse Zaken

Bijlage: Overzicht mogelijke Nederlandse deelname aan verkiezingen in 2001

Afrika

Zimbabwe By-elections
2001

Guinee Bissau Lokale verkiezingen najaar 2001

Zambia Presidents/parlementsverkiezingen oktober 2001

Midden/Zuid Amerika

Peru Presidents/parlementsverkiezingen 8 april 2001

Honduras Presidents/parlementsverkiezingen november 2001

Nicaragua Presidents/parlementsverkiezingen november 2001

Midden Oosten

Jemen Lokale verkiezingen 2001

Palestijnse Gebieden Lokale en nationale verkiezingen 2001

Midden- en Oost Europa

Azerbaijan Parlementsverkiezingen 4 januari 2001

Kroatië Lokale verkiezingen april 2001

Albanië Parlementsverkiezingen mei/juni 2001

Servië Presidentsverkiezingen eind 2001

Belarus Presidentsverkiezingen eind 2001

Azië

Cambodja Lokale verkiezingen 2001

Kenmerk
Blad /1

1 Bij deze parlementaire deelverkiezingen wordt in eerste instantie uitgegaan van lokale waarneming, aangevuld met regionaal aanwezige EU-waarnemers. In EU-verband is Nederland in principe bereid tot deelname aan een eventuele waarnemingsmissie, mocht daartoe besloten worden.

===