Fractie Amsterdam Anders/De Groenen
p/a.: Stadhuis, Amstel 1, kamer 2229, 1011 PN Amsterdam
tel: 020-552.2706
fax: 020-552.2760
e-mail: groenen@raad.amsterdam.nl
website: http://www.pz.nl/groenenadam

Welkom aan de nieuwe burgemeester van Amsterdam, Job Cohen. door Hansje Kalt, fractievoorzitster Amsterdam Anders / de Groenen Raadsvergadering d.d. 17 januari 2001

-UITGESPROKEN TEKST GELDT-

Geachte voorzitter en Burgemeester,

Welkom in onze gemeenteraad.
Omdat u, als landelijk politicus, ons niet als plaatselijke stadspartij zal kennen, zullen wij ons eerst maar eens even netjes aan u voorstellen:

Wij van Amsterdam Anders / de Groenen, zijn in 1998 met drie zetels in de gemeenteraad gekozen: Roel van Duijn van de Groenen, Ernst van Lohuizen van de SAP, en ik Hansje Kalt namens de onafhankelijken. De laatste groep bestaat natuurlijk per definitie niet, maar stond voor de partijloze actieve Amsterdammer. Uit ons politieke team zult u ook onze drie duoraadsleden Heleen de Mul, Herman Pieterson en René Danen binnenkort ontmoeten. Allemaal vanzelfspre-kend steengoede krachten.

Wij zijn groen, sociaal en democratisch. Dit uit zich in onze niet aflatende strijd voor een gezond milieu, in onze continue positieve aandacht voor bv. sociale volkshuisvesting en is te merken aan ons nog steeds optimistische standpunt over referenda, en onze vele contacten met burgers vanuit het ideaal: de democratie van onderop.

Onze plek in het politiek spectrum bevindt zich aan de linker zijde in de rafelrand van de oppositie 10 zetels klein, tegenover een dikke coalitie die zich uitstrekt van Groenlinks tot en met VVD samen 35 zetels. Een spannend politiek debat is dus een uitzondering, helaas. De meningen van leden van de coalitiepar-tijen worden eerst al kaalgeknipt door hun eigen partij, vervolgens worden deze meningen nog eens geschoren in het coalitieoverleg en dan wordt zo dus deze mening ontdaan van de pittigste argumenten in het openbaar in discussie gebracht. Niet goed voor het beargumenteren van politieke keuzes in de raad en dus ook niet goed voor het democratisch functioneren van de gemeenteraad. Ons ideaal om in een 'herrschaftsfreie Diskussion' de kwaliteit van de argumenten te laten tellen en niet alleen de macht van het getal, is nog ver in het verschiet.

Daarbij komt nog dat de oppositiepartijen, die alle klein zijn met maximaal drie zetels, een spreektijd toegeme-ten krijgen, navenant hun zetelaantal. Dit houdt in dat wij regelmatig door tijdgebrek zijn buitengesloten van het politieke debat: een ondemocratisch resultaat van een schijnbaar redelijke regeling. De raadsagenda is voor ons even dik als voor de grotere partijen en juist de oppositie moet het hebben van de kwaliteit van de argumenten en niet van de kwantiteit van de stemmen.

Ik zal dan ook de kans grijpen om aan u als frisse nieuweling hierover een voorstel voor verande-ring te doen.

Ook vinden wij inspraak, en klachtenprocedures voor burgers belangrijk. Deze week is onze notitie: "Bezwaar(d) over de afhandeling bezwaren" aangaande de commissie voor bezwaar en beroepschrif-ten, bij u op het bureau terecht gekomen. Ook daar hopen wij verbetering te bewerkstelligen door deze commissie onafhankelijk van de gemeenteraad te maken.

Dit is wel genoeg over ons, niet teveel in een keer vertellen, wij moeten de relatie met u als burgemeester zorgvuldig en spannend opbouwen.

Wat verwachten wij van u als nieuwe burgemeester?

Een van uw belangrijkste taken zal zijn om met de politie en het OM de openbare orde te bewaken. Wij verwachten dat u het ook als uw taak opvat om het politieapparaat onder controle te houden: de interne dynamiek hiervan maakt dit tot een permanente taak van uw zijde.

Amsterdam Anders/De Groenen verwachten ook een frisse blik van een nieuwe voorzitter. Het laatste jaar is de gemeenteraad in mijn ogen een beetje een grote familie geworden. Eigenlijk is dat niet goed, immers de Raad in vergadering bijeen, hoort een politieke arena te zijn. In de groepsdynamica telt de regel: als er een nieuw lid in de groep komt, verandert de hele groep. Ik hoop dat u als voorzitter ook een beetje de meningen tegenoverelkaar gaat zetten, zodat een mooie democratische uitwisseling van argumenten het resultaat zal zijn.

Als nieuwe burgemeester van Amsterdam komt U in een tijd waar het de stad voor de wind gaat.Wij hopen echter dat u ook oog heeft voor de nadelen van de jonge Amsterdamse welvaart:

Grote groepen mensen die voor stad essentieel zijn, worden door de kwalijke kanten van de bloeiende economie getroffen: kunstenaars, schrijvers en uiteenlopende culturele en maatschappelijke organisaties die kiezen voor een kwalitatief hoogwaardig bestaan met een dunne portemonnaie. Zij worden weggedrukt door veryupping van de stad. Deze groepen zijn onmisbaar voor de diversiteit, waar wij allemaal zo dol op zijn.

In het kader van een nadere kennismaking met de andere kant van de Stad zouden we U graag uitnodigen om eens een middag met ons op stap te gaan,of op de fiets dat mag ook, en om u zo de kans te geven om die wereld van broedplaatsen en kleine maatschappelijke instellingen eens door onze ogen te beschouwen.

Wij wensen u veel succes, want een goede burgemeester, daar hebben we allemaal veel aan.