Gisteren, dinsdag 16 januari hebben wij, Peter den Hollander (Leiden) en Menno Sijtsma (Utrecht), geprotesteerd bij het VN vrijwilligerskongres.

We deelden flyers uit waarin we bezoekers opriepen zich uit te spreken tegen de sollicitatieplicht en tegen de slavenarbeid in lage- lonenlanden, zoals die door onder andere sponsors van het kongres (zoals de RABO bank) gefinancierd wordt.

We deelden ze aanvankelijk uit bij de ingang, maar werden weggestuurd. De reden was dat de organisatoren niet geasocieerd wilden worden met onze oproep. De woordvoerster vergat erbij te zeggen waarom het kongres wel geasocieerd wil worden met - bijvoorbeeld - de RABO bank (grootste financier van bio-industrie en grote financier van dwangarbeid in de derde wereld).

Hoewel we later ook van het RAI terrein werden afgezet, slaagden we er toch in tegen de duizend folders uit te delen, zowel aan kongresgangers als 'passanten'.
Ongeveer twintig procent daarvan reageerde uitgesproken instemmend op onze aktie.

Wij willen dat de hele wereldekonomie vrijwillig wordt. We vinden het goed dat bedrijven en overheden vrijwilligerswerk in het zonnetje zetten. Zolang dit in-het-zonnetje-zetten echter niet verder gaat dan wat vrijblijvende aanbevelingen aan gestresste werknemers, en zolang mensen die geen betaald werk willen zoeken omdat ze al zinnig onbetaald werk doen op de meest grove manier gedwongen worden om te solliciteren, zolang is de hype rond vrijwilligerswerk niets dan schone schijn: goed voor de winst van banken en goed voor het 'draagvlak' van politici en de monarchie - slecht voor mensen die ècht voor vrijwilligerswerk zijn.

Menno, ook namens Peter.

info@uitkeringstrekkers.org
http://www.uitkeringstrekkers.org
030-2767998 (Menno)