Gemeente Hilversum

Sporthal contra legionella

Ontsmetting door temperatuurverhoging. Dat is de essentie van het mengwatercirculatiesysteem, dat op verzoek van burgemeester en wethouders binnenkort in Sporthal Kerkelanden wordt aangelegd. Met de installatie van het systeem wil de gemeente besmetting door de legionellabacterie definitief een halt toeroepen.

Gedurende de nachtelijke uren, wanneer de sporthal niet in gebruik is, verhoogt het mengwatercirculatiesysteem de gebruikstemperatuur van het mengwater (ongeveer 40 °C) tot ongeveer 70 °C, waardoor het leidingwater wordt ontsmet. Daarna worden, eveneens elektronisch aangestuurd, de warmwatertappunten gedurende een vooraf in te stellen tijd geopend.

De maatregel is noodzakelijk omdat het type leidingenstelstel van sporthal Kerkelanden - lange waterleidingen van de boiler naar de warmwater-tappunten van de kleedkamers - het systeem gevoelig maken voor besmetting met de legionellabacterie. Ervaringen met het oplossen van een eerder opgetreden legionellabesmetting heeft geleerd dat regelmatig doorspoelen van het leidingstelsel met water van hoge temperatuur (ca. 70 °C) voldoende ontsmet. In verband met de insensieve bezetting van de sporthal kan dit doorspoelen uitsluitend ´s nachts plaatsvinden. Om die reden is gekozen voor een volautomatisch doorspoelsysteem.